X 
Cutremure stiri: 506

Autorităţile Transnistriei vor spori suportul pentru agricultură

6 iun. 2014,, 12:39   Societate
4708 0
Foto: evz.md
Transnistria are nevoie de securitate alimentară şi autorităţile sînt obligate să sporească suportul pentru agricultură. Aceasta este concluzia audierilor de expert "Analiza situaţiei din complexul agroindustrial şi identificarea soluţiei pentru depăşirea riscurilor şi creşterea atractivităţii investiţionale a sectorului agrar al economiei", audieri care au avut loc joi la Tiraspol.

Agenţia "Infotag" comunică, cu referire la presa din regiune, că ministrul Agriculturii, Ghenadi Evstratii, a menţionat că în prezent Transnistria se poate lăuda cu aprovizionarea sută la sută doar cu produse cerealiere şi de morărit. Însă zahărul consumat în regiune provine din importuri, în timp ce în anii 90, "în republică se produceau pînă la 200 mii t de zahăr pe an; în plus, azi republica este aprovizionată cu carne de producţie proprie în proporţie de 18%, iar cu lapte – în proporţie de 20%".

Evstratii a mai spus că în ultimii ani, nivelul "sprijinului din partea statului pentru sector, care depinde de condiţiile meteorologice, este în scădere, iar bugetul pentru anii 2014-2016 prevede pentru finanţarea sectorului doar 0,2% din produsul intern brut". "Lucrurile în sectorul agrar nu pot fi lăsate să evolueze de la sine, statul trebuie să reglementeze relaţiile în sfera CAI, să ajute prin subvenţii directe şi indirecte, precum se face în alte ţări", a subliniat el.

Între schimbările pozitive, responsabilul a nominalizat asistenţa din partea Rusiei, care a alocat fonduri pentru creditarea pe termen lung a agenţilor din agricultură, cu dobînzi mici (4-6%). Evstratii a mai propus "aprobarea unui program de stat de dezvoltare a CAI şi prelungirea, pînă în anul 2020, a aplicării impozitului agricol fix".

Directorul societăţii pe acţiuni de tip închis "Agrostil", Vladimir Pasiutin, a estimat că problema majoră a agricultorilor este desfacerea produselor gata. "Putem fabrica oricît de multe produse, dar dacă nu va fi organizată comercializarea lor, toate eforturile noastre nu valorează nimic. Piaţa noastră are o capacitate mică, aşa că trebuie să o valorificăm pe cea din Rusia. Şi la acest capitol ne pot ajuta partenerii noştri ruşi, inclusiv cu investiţii", a opinat el.

Viceministrul dezvoltării economice, Alevtina Slincenco, a recunoscut faptul că sectorul are nevoie de investiţii, propunînd o analiză a potenţialului de resurse de producţie şi de cadre.

"Unul dintre indicatorii ce caracterizează potenţialul de investiţii în lume este cota CAI în raport cu produsul intern brut. În urmă cu cîţiva ani, aceasta constituia 1-2%, iar după anul 2013 – 6,5-7%. Obiectivul major este să obţinem într-o perioadă scurtă o creştere a acestei cote pînă la cel puţin 10%, cu o majorare ulterioară", a accentuat Slincenco.

Ea a anunţat că acum se lucrează în vederea inaugurării unei reprezentanţe comerciale în Federaţia Rusă, care să promoveze produsele transnistrene, inclusiv cele agricole, pe vasta piaţă rusă.

Recomandările elaborate în timpul audierilor vor fi puse la baza întocmirii unui apel către preşedintele regiunii, care va conţine şi un punct referitor la "necesitatea elaborării şi aprobării unui program de stat de dezvoltare a complexului agroindustrial".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав