X 
Cutremure stiri: 506

Președintele Dumei acuză Ucraina de anexarea Crimeii în 1991, în contextul destrămării URSS

11 iun. 2014,, 12:55   Externe
4460 6
Foto: agerpres.ro
Președintele camerei inferioare a parlamentului federal rus (Duma), Serghei Narîșkin, a acuzat miercuri Ucraina de anexarea peninsulei Crimeea în urmă cu 23 de ani, în contextul destrămării URSS, acuzațiile parlamentarului rus intervenind în ajunul Zilei naționale a Rusiei.

"Atunci, în 1991, a fost realizată anexarea Crimeii (de către Ucraina). E adevărat, a fost una pașnică, dar a fost o anexare", a afirmat Serghei Narîșkin în fața deputaților ruși, potrivit relatării RIA Novosti.

O astfel de anexare, a adăugat șeful Dumei, "a devenit, din păcate, posibilă, din cauza atitudinii iresponsabile a unor oameni politici ruși", deși "în ianuarie 1991 a fost un referendum în Crimeea care contesta transferarea regiunii Ucrainei, 93% dintre alegători pronunțîndu-se în această privință, la o prezență la urne de 81%".

Regiune cu populație majoritar rusofonă, Crimeea a fost atașată la Ucraina în 1954, în perioada URSS, la inițiativa secretarului general de atunci al PCUS, Nikita Hrușciov, de origine ucrainean. După căderea Uniunii Sovietice, Crimeea a rămas în componența Ucrainei, dar a primit statutul de republică autonomă.

La 16 martie a.c., Crimeea și-a autoproclamat independența față de Ucraina și s-a pronunțat pentru alipirea la Rusia, în cadrul unui referendum la care peste 96% din alegători s-au pronunțat în favoarea acestei decizii, după cum au susținut autoritățile locale proruse. A urmat semnarea, la 18 martie, la Kremlin, a unui tratat de către președintele rus, Vladimir Putin, și liderii proruși ai regiunii, prin care peninsula din sudul Ucrainei era anexată la Rusia. Tratatul a fost ratificat rapid de cele două camere ale parlamentului federal rus și promulgat la 21 martie de președintele Putin, ceea ce a finalizat procedura juridică de unire a Crimeii cu Rusia.

Moscova a susținut și susține că anexarea Crimeii este conformă cu normele dreptului internațional și cu prevederile Cartei Națiunilor Unite. Occidentul și Kievul nu recunosc însă legitimitatea referendumului din Crimeea și denunță anexarea regiunii de către Rusia. La 28 aprilie, președintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov a semnat o lege ce proclama peninsula Crimeea și orașul Sevastopol teritorii ucrainene "provizoriu ocupate".

Noul președinte ucrainean Petro Poroșenko, învestit în funcție sîmbătă, a promis să mențină unitatea Ucrainei, accentuînd că statutul Crimeii și orientarea proeuropeană a Ucrainei nu sînt negociabile. Poroșenko a recunoscut însă că restabilirea păcii în Ucraina va fi imposibilă în absența normalizării relațiilor cu Rusia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав