X 
Cutremure stiri: 506

Guvernul Transnistriei a aprobat Concepţia politicii bugetar-fiscale pentru anul 2015

11 iun. 2014,, 13:47   Societate
3405 0
Foto: wikipedia.org
Guvernul autoproclamatei RMN a aprobat ieri proiectul Concepţiei politicii bugetar-fiscale pentru anul 2015 şi perspectiva pe termen scurt, ce prevede trecerea la sistemul clasic de impozitare.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la site-ul cabinetului de miniştri, viceministrul Dezvoltării Economice Irina Şveţ a spus, prezentînd documentul Guvernului, că necesitatea adoptării "este legată de instabilitatea situaţiei economiei externe şi politicii externe din stat, deoarece actualul sistem fiscal nu corespunde cerinţelor moderne".

"Volumul pierderilor bugetului la acordarea înlesnirilor la impozitele de venit ale organizaţiilor în anul trecut a depăşit 315 milioane de ruble, însă înlesnirile acordate nu stimulează crearea producerilor noi şi modernizarea celor existente. Actualul sistem fiscal are menirea de a reţine situaţia din economie, nu de a o dezvolta. Dacă în primul trimestrul al anului 2014 suma veniturilor din impozite ale bugetului republican a constituit 105,6% din indicele planificat, atunci în ultimele două luni a avut loc reducerea veniturilor din impozite. Astfel, în aprilie procentul executării bugetului a constituit 94,5%, iar în mai – 86,3%", a spus ea.

Potrivit spuselor viceministrului, aceşti factori obligă modernizarea sistemului de impozitare, pentru a fi posibilă calcularea posibilelor pierderi ale bugetului.

"Din 2015 propunem introducerea impozitului pe averea persoanelor juridice cu o rată de 0,1%, iar din 2016 – 1,5%. De asemenea, din 2016 propunem anularea impozitului pentru venituri, impozitului pentru întreţinerea fondului locativ şi introducerea sistemului clasic de impozitare în întregime – TVA, impozitul pe averea persoanelor juridice şi pe venit", a spus ea.

Anterior ministrul Dezvoltării Economice, Vladimir Artiomenco, a spus că "sistemul fiscal nu suplimentează nici 60% din necesităţile bugetului".

"În ultimii doi ani bugetul acoperă doar domeniile protejate social. Practic lipsesc investiţiile în proiectele de infrastructură. Transnistria depinde de posibilitatea obţinerii surselor pentru acoperirea deficitului", a recunoscut el.

Potrivit spuselor sale, "mulţi consideră că sistemul fiscal nu este corect, iar din acest motiv, întreprinderile trec în sectorul din umbră al economiei".

"De asemenea, semnarea Acordului de asociere RM-UE, precum şi încheierea termenului de funcţionare a preferinţelor pentru exportul transnistrean pe piaţa europeană în 2016 poate duce la pierderea principalelor pieţe de desfacere şi, ca urmare, reducerea critică a veniturilor la buget", a spus el.

Se presupune că impozitul pe venit va constitui 16%, TVA la mărfurile de însemnătate socială - 1%, produsele alimentare - 8%, alte mărfuri - 18%.

Directorul CTE Cuciurgan pentru economie şi finanţe, Andrei Boiko, a susţinut iniţiativa Guvernului de reformare a sistemului fiscal, deoarece actualul "impozit pe venit, de facto, este impozit pe comerţ şi transferă povara fiscală asupra întreprinderilor din sectorul real al economiei, indiferent de faptul dacă întreprinderea lucrează în venit sau în pierdere".

Adjunctul decanului Facultăţii de Economie a Universităţii Transnistrene, Ivan Uzun, de asemenea s-a pronunţat pentru un sistem indirect de impozitare, ce simplifică activitatea economiei în perioade de criză.

"Dacă totul este bine – impozităm propria producţie. Dacă producţia se opreşte – se majorează fluxul de import şi, respectiv, TVA-ul permite compensarea acestor pierderi", a spus el.

Proiectul aprobat a fost înaintat în Sovietul Suprem pentru examinare.

De la începutul anilor 2000, în Transnistria funcţionează impozitul pe venit, care a înlocuit taxa pe valoarea adăugată, impozitul pe venit, impozitul pentru proprietatea persoanelor juridice şi două impozite care serveau drept sursă pentru formarea Fondului rutier.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав