Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Coaliţia de guvernare nu a renunţat la ideea de a scuti compania „Glorinal” de datoriile faţă de stat

11 iun. 2014,, 16:04   Politică
3838 2
Foto: noi.md
Coaliţia pentru Guvernare Pro-Europeană (CGPE) nu a renunţat la ideea de a scuti compania de construcţii „Glorinal” de datoriile faţă de stat în legătură cu executarea lucrărilor de reconstrucţie a complexului monastic "Curchi". Proiectul de lege corespunzător a fost înregistrat în Parlament la începutul lunii iunie şi a fost discutat miercuri la şedinţa Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe.

Potrivit agenţiei "Infotag", actualul document diferă de precedentul prin faptul că anterior se propunea anularea datoriei pentru lucrările efectuate, iar acum statul îşi asumă această datorie.

"Ţinînd cont de dreptul de proprietate a statului asupra bunurilor ce fac parte din complexul monastic, se recunoaşte datoria statului faţă de „Glorinal” de 25 de milioane de lei pentru executarea de către companie a lucrărilor de reconstrucţie a obiectului la comanda de stat", se menționează în proiect.

Potrivit spuselor şefului comisiei, liberalul democrat Veaceslav Ioniţă, astfel "statul recunoaşte această datorie şi se obligă să o achite".

"Data trecută ne-am ciocnit de anumite probleme la adoptarea documentului, însă vă asigur că acest proiect este lipsit de acele probleme care au existat anterior", a spus el.

Deputatul din partea Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi, i-a propus lui Ioniţă să nu complice procedura de scutire a companiei de datorie şi să introducă poziţia corespunzătoare în bugetul de stat.

"Vom introduce această sumă la capitolul cheltuieli din contul modificărilor la buget şi nu ne vom chinui cu acest proiect, cu atît mai mult că pe ordinea de zi a Parlamentului există un proiect de lege cu privire la modificarea şi completarea bugetului pentru 2014. Aşa va fi corect", este convinsă fosta prim-ministru.

Liberalul democrat Simion Furdui a susţinut această propunere, însă Ioniţă a insistat asupra necesităţii de a nu modifica documentul. În final, proiectul a fost aprobat şi înaintat pentru examinare la şedinţa plenară a Parlamentului.

Pe 15 mai Parlamentul nu a putut adopta proiectul de lege cu privire la scutirea companiei de construcţii „Glorinal” de achitarea datoriei la bugetul de stat de 14 milioane de lei. Această decizie a fost susţinută de 42 de deputaţi din cei 85 prezenţi la şedinţă. Împotriva proiectului s-au pronunţat comuniştii (PCRM) şi liberalii (PL), calificându-l drept „maşinaţie de spălare a banilor”. Conform legii, dacă proiectul nu a fost adoptat, acesta poate fi examinat abia în următoarea sesiune.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?