X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

În Moldova se apropie timpul curăţării fîntînilor

14 iun. 2014,, 11:30   Societate
11242 0
Foto : moldovenii.md
La o săptămînă de la Duminica Mare, în Moldova începe, în mod tradițional, curățarea fîntînilor. Potrivit bătrînilor, această măsură igienică efectuată la sate se transformă într-o adevărată sărbătoare, menţinîndu-şi caracteristicile sale aproape mistice.

"Fîntînile sînt curățate exclusiv de bărbați, femeile nu au voie nici măcar să fie prezente, dar mai cu seamă să se apropie de fîntînă. Ele pregătesc doar bucate pentru masă festivă și servesc masa", a spus Maria Cupcea, originară din satul Răciula, raionul Călăraşi.

De obicei, se aduna bărbaţii acelor familii care folosesc fîntîna. Pentru început se pompează apa. Astăzi, acest lucru este ușor de făcut cu ajutorul pompelor, înainte însă apa era scoasă cu găleţi obişnuite.

Dar se admite să coboare în fîntînă numai un bărbat „curat”: fie unul virgin, fie unul care nu a avut relații cu femei pe parcursul unei perioade anumite de timp. Numai un astfel de bărbat poate fi acceptat pentru curăţatul fîntînii.

După finalizarea procedurii sanitare vine partea festivă, cînd toate familiile se așează la masa de sărbătoare.

Moldova nu este bogată în resurse acvatice, principalele surse de apă potabilă rămîn a fi izvoarele și fîntînile. Astăzi, în ţară sînt circa zeci de mii de asemenea surse.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?