Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4150

Nuland: Evenimentele din Ucraina, cea mai mare provocare la adresa securității Europei de la războaiele iugoslave

18 iun. 2014,, 10:50   Externe
5443 14
Foto : agerpres.ro
Conflictul din estul Ucrainei a devenit cea mai mare provocare în materie de securitate pentru Europa de la războaiele iugoslave (de la începutul anilor 90 ai secolului trecut), a declarat subsecretarul de stat american responsabil de afaceri eurasiatice Victoria Nuland, subliniind că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) ar trebui să se preocupe de securitatea în propriul teritoriu, relatează miercuri agenția de presă ucraineană Unian.

În acest context, reprezentanta Departamentului de Stat a subliniat necesitatea creșterii potențialului de apărare al statelor membre NATO, indicând că problema urmează să facă obiectul dezbaterii la summitul Alianței Nord-Atlantice, prevăzut să aibă loc în septembrie, în Marea Britanie.

'Pentru prima oară după mulți ani, țările membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord au în vedere creșterea cheltuielilor de apărare. Membrii Alianței, în special cei din Europa de Est, sunt obligați să-și majoreze capacitățile militare și să-și consolideze sistemul de apărare', a afirmat Victoria Nuland.

Referindu-se la eventuale riscuri pe 'bătrînul continent', Nuland a afirmat că bazele ruse din fostele republici sovietice reprezintă un potențial pericol, deoarece, așa cum s-a văzut, acolo unde sunt amplasate acestea începe un conflict armat.

În opinia sa, consolidarea securității nu ar trebui să se oprească la granițele NATO în Europa. 'Statele Unite vor ajuta Ucraina să-și întărească forțele armate. Dacă, din rațiuni de securitate, este nevoie să fie stabilită o frontieră etanșă cu Rusia, Ucraina ar trebui să facă aceasta', a afirmat asistentul secretarului de stat american.

Această declarație intervine în contextul în care Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) a aprobat marți un proiect de lege prin care cere guvernului Ucrainei să pregătească instrumentele necesare pentru delimitarea unilaterală a frontierei cu Rusia.

Potrivit aceluiași document, urmează să fie închise punctele de trecere a frontierei de-a lungul graniței cu Rusia, precum și pe segmentul transnistrean al frontierei ucrainene cu Republica Moldova, care nu este controlat de autoritățile de la Chișinău și unde sunt desfășurate forțe ruse.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав