Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Sergiu Stati: Istoricii onești din Moldova au puține motive să-și marcheze ziua profesională

18 iun. 2014,, 14:45   Societate
4678 1
Foto: totul.md
„Ceea ce se întîmplă acum cu „istoria” Moldovei, reieșind din preferințele politice ale guvernanților, cu părere de rău, nu oferă prea multe motive istoricilor onești să-și serbeze ziua profesională. Astfel a comentat pentru NOI.md istoricul, deputatul PCRM, Sergiu Stati, felicitările redacției cu ocazia Zilei Istoricului în Moldova.

„Poate fi oare altfel, dacă liderii coaliției de la guvernare și toată conducerea de vîrf a Moldovei jură credință statalității țării, însă în realitate sînt gata cedeze aceste principii pentru nimic. Un exemplu elocvent în acest sens este predarea în școli nu a istoriei Moldovei, ci a istoriei românilor, în care sînt distorsionate la scară largă nu doar evenimentele elementare, dar și cele mai importante, cele mai cruciale evenimente pentru ținutul nostru”, a declarat revoltat istoricul.

Drept exemplu a celor spuse, deputatul a amintit că „în istoria românilor industrializarea Moldovei, construcția fabricilor și uzinelor în perioada sovietică sînt prezentate, nici mai mult nici mai puțin, ca o tentativă a Moscovei de a denaționaliza Basarabia ocupată, de a „dizolva” românii cu ruși, ucraineni și alte naționalități. „Prin asemenea distorsionări, exemple și argumente false la tînăra generație se înnăbușă simțul de mîndrie și respect față de propria țară și istorie”, consideră istoricul.

„După ce noi, Partidul Comuniștilor, vom reveni la putere, în primul rînd, vom înlătura această nedreptate strașnică față de propria istorie. Noi și generațiile următoare ale Moldovei au cu ce se mîndri”, a subliniat Stati.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав