Cutremure stiri: 506

Opţiunea europeană - între vis și realitate

20 iun. 2014,, 10:00   Societate
3981 9
Foto: infotag.md
Opţiunea europeană a Republicii Moldova nu are alternativă. Opinia a fost enunţată, cu mici rezerve, de către majoritatea experţilor care au participat la masa rotundă cu genericul "Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană: avantajele pentru Moldova şi preţul acestora", organizată, joi, la agenţia "Infotag".

Vicedirectorul Institutului American în Ucraina, James D. Jatras, a spus că în Moldova se face simţită vecinătatea dezacordului acut al unei părţi din populaţie cu doctrina opţiunii europene şi adepţii săi.

"O situaţie similară a existat şi în Ucraina, la sfîrşitul anului 2013, cînd Kievul oficial urma să semneze Acordul de Asociere (AA). Acţiunile preşedintelui de atunci au condus la apariţia unei situaţii de confruntare în societate, degenerate în manifestări de separatism, iar la final şi în conflict. Întru evitarea eventualelor scenarii negative în Republica Moldova, noi am iniţiat dezbateri publice pe marginea aspectelor pozitive şi a celor negative ale vectorului european de dezvoltare a statului Dvs.", a spus conducătorul Institutului American în Ucraina.

În viziunea lui, această cale este "varianta cea mai bună de avansare a Republicii Moldova spre prosperare şi spre consolidarea instituţiilor democratice, este viitorul european al ţării".

În opinia parlamentarului din fracţiunea Partidului Comuniştilor, Oleg Reidman, calea europeană a RM a fost percepută în mod neunivoc de către societatea republicii.

Legislatorul s-a referit la o serie de aspecte negative pe care economiştii din opoziţie le-au depistat în actul din 1000 de pagini.

"Noi considerăm că eroarea principală este aceea că în AA au fost unite două documente: cel politic şi cel economic. Este o îmbinare nereuşită. Noi considerăm că partea economică a AA, orientată spre modernizarea economiei şi a altor sectoare ale ei, este acceptabilă, dar partea politică îi dictează Guvernului Republicii Moldova avansarea în albia de securitate dictată de Bruxelles. Astfel, norma cu privire la statutul neutru al Republicii Moldova devine un sunet gol", a spus Reidman, care a calificat această cerinţă drept una "de bloc, adică care obligă aderarea de partea unei alianţe militare anumite".

O altă parte inacceptabilă din AA, în opinia parlamentarului PCRM; este înfiinţarea, pe lîngă Guvern, ca autoritate de administrare în RM, a unor structuri supranaţionale: Consiliul Asociaţiei, Comitetele Asociaţiei.

"Aceasta nu va contribui la consolidarea eforturilor de guvernare eficientă a ţării", a comentat Reidman.

El a declarat că Acordul de Liber Schimb, care se semnează în cadrul AA este "o ameninţare pentru economia moldovenească slabă".

"Funcţionarii europeni ne spun că ne alocă cote pentru mărfurile pe care le producem. Dar nu funcţionarii, ci europenii de rînd vor fi cei care vor alege mărfurile noastre. Astfel, PCRM consideră că mărfurile trebuie comercializate pe piaţa pe care se cumpără. Iar deocamdată aceasta, în mod evident, nu este Europa", a afirmat el.

Deputatul a mai opinat că AA aduce dificultăţi noi în procesul de reintegrare a ţării, în condiţiile în care Transnistria nu acceptă categoric vectorul de dezvoltare european al Republicii Moldova. "PCRM crede că noi avem nevoie de cooperare cu Uniunea Europeană, dar nu una formală. AA sub forma în care este pregătit pentru semnare acum este nepotrivit", a apreciat Reidman.

Legislatorul a caracterizat tentativele Coaliţiei de guvernare de a semna, în fel şi chip, AA pînă la alegeri, drept dorinţa de "a rămîne la guvernare cu orice preţ".

Ex-ambasadorul Moldovei în Germania, Alexandru Burian, a afirmat că în ultima perioadă din ajunul semnării AA anumite forţe în Moldova dezbină societatea, inclusiv făcînd uz de sondaje şi injectări informative primitive.

"O bună parte din populaţie pledează pentru calea europeană de dezvoltare a Republicii Moldova, dar şi păstrarea unei cooperări strînse cu Estul. Eu cred că după semnarea AA trebuie să începem imediat negocieri de asociere cu Uniunea Economică Eurasiatică. Moldova are nevoie de supravieţuire pe teritoriul nostru, iar acesta, eventual, va fi posibil dacă RM va deveni o zonă-tampon între SUA şi Rusia, un fel de "Finlandă de sud" în care să vină investiţii şi să fie înfiinţate locuri de muncă", a spus diplomatul.

Politologul şi ex-ambasadorul Moldovei în China, Victor Borşevici, este de părere că exportul silit de doctrine este periculos.

"Să ne amintim cum bolşevicii, în primul sfert al secolului al ХХ-lea, promovau ideea Internaţionalei a Treia. Aceasta a dus la revoluţii şi la sînge. Azi, vedem o promovare silită a doctrinei "opţiunii europene", promovate de SUA şi UE. În acelaşi timp, observăm că implantarea de postulate străine a condus la haos în Irak, Afganistan şi acum în Ucraina. Moldova a ajuns în moara acestui proces şi acum noi vom va trebui să le plătim pe toate", a declarat diplomatul, atrăgînd atenţia asupra faptului că procedura de semnare a AA cu Republica Moldova şi cu Ucraina a fost iniţiată de birocraţia europeană în ajunul alegerilor pentru Parlamentul European, urmărind propriile scopuri.

În opinia colaboratorului Academiei de Ştiinţe, Nicolai Ţveatcov, nimeni şi niciodată nu a pus la îndoială faptul că cetăţenii Republicii Moldova sînt europeni din start, dar "impunerea insistentă a opţiunii "Est-Vest" populaţiei divizează şi polarizează societatea, ceea ce este inacceptabil".

Absolut inacceptabil, în viziunea lui, este şi faptul că emisarii europeni, care literalmente au inundat Republica Moldova în ultimele luni, nu observă alte lucruri, mai exact aceea că autorităţile Republicii Moldova încurajează corupţia, delapidările de bani bugetari şi fonduri ale donatorilor.

Politologul Vitalie Andrievschi a spus că varianta actuală a AA este "un act imperfect".

"Dar Moldova a ajuns acum în postura unui elev de clasa a şaptea căruia i s-a propus să se înscrie la o universitate prestigioasă. O astfel de ofertă se întîmplă o dată în viaţă. De ce să nu încercăm? Mai ştii poate reuşim", a spus Andrievschi.

Expertul consideră că Uniunea Europeană nu înseamnă piaţă, ci standarde ale calităţii vieţii, norme de administrare.

"Să spunem sincer: Uniunea Vamală reprezintă azi uniunea a trei state cu lideri autoritari. Dacă Moldova nu va încerca acum să se rupă din sistemul de coordonate în care ne aflăm, atunci RM va rămîne cu petele ei de la naştere: corupţie şi oligarhi. Nu trebuie să mergem departe, în România, deloc ideală din punctul de vedere al aplicării normelor, mii de funcţionari au fost trimişi după gratii pentru mită, în ultimul an. Şi asta de ce? Pentru că normele europene de combatere a acestui viciu au început să funcţioneze", a subliniat el, adăugînd că pentru majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova opţiunea europeană "este un vis".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав