Cutremure stiri: 506

Vladimir Iastrebceak: Transnistria trebuie să evalueze integrarea Moldovei

19 iun. 2014,, 17:22   Societate
5396 4
Foto: europalibera.org
Acordul de asociere cu Uniunea Europeană deloc nu ia în calcul existenţa Transnistriei. În opinia fostului ministru de externe al nerecunoscutei RMN, Vladimir Iastrebceak, după semnarea Acordului de asociere cu UE situația se va schimba brusc, iar tensiunile în regiune vor spori. Declarația a fot făcută într-un interviu acordat postului de radio „Europa Liberă”, transmite NOI.md.

„În esenţă, este vorba despre o înţelegere la care s-a ajuns în absenţa noastră, dar în urma căreia ni se impune un document foarte complex din care nu se poate scoate nimic. Este un document absolut normal, dar care deloc nu ia în calcul existenţa Transnistriei. Nu observăm nici o dorinţă de înţelegere, dimpotrivă, condiţiile sînt foarte ferme: ori regiunea îndeplineşte toate prevederile, ori nu le îndeplineşte şi atunci nu poate să se folosească de acest acord. Pentru noi aceasta reprezintă o problem”, a declarat expertul.

Iastrebceak a precizat că nu crede că se va putea menţine acest status quo al regiunii.

„Odată cu semnarea acordului pe 27 iunie, realitatea se va schimba definitiv. Va trebui să decidem cu cine să ne înţelegem: să vorbim cu Consiliul pentru Asociere? Să vorbim cu autorităţile de la Chişinău? Eu nu am un răspuns. Dacă înainte credeam că mai avem timp pentru anumite înţelegeri pînă la sfîrşitul anului 2015, acum cred că totul se va decide mult mai devreme. Pentru că nimic nu va împiedica Moldova să aplice faţă de regiune regulile care rezultă deja din angajamentele asumate faţă de UE. Şi chiar dacă noi nu însemnăm chiar foarte mult, trebuie cu toţii să ne gîndim foarte serios ce preţ sîntem gata să plătim: unii pentru integrare, alţii - pentru libertate”, a conchis Iastrebceak.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав