Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Rasmussen: NATO nu respinge ideea dezvoltării cooperării cu Rusia

19 iun. 2014,, 18:36   Externe
4057 0
Foto : agerpres.ro
Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a declarat joi la Londra că NATO nu respinge ideea dezvoltării cooperării cu Rusia, reafirmând în același timp că primirea de noi membri în blocul militar nu este o măsură îndreptată împotriva Moscovei.

Răspunzînd la întrebările jurnaliștilor după un discurs rostit la Institutul regal pentru relații internaționale din capitala britanică, Rasmussen a subliniat că decizia Alianței de suspendare a relațiilor cu Rusia, în contextul evenimentelor din Ucraina, nu este una ireversibilă.

''Evenimentele din Ucraina au însemnat un semnal de îngrijorare. Noi trebuie să schimbăm principiile de evaluare a amenințărilor, ținînd cont de noile provocări, dar relațiile pe care noi le-am stabilit cu Rusia sunt unice. Avem un Consiliul NATO-Rusia, am avut reuniuni comune'', a afirmat Rasmussen, citat de RIA Novosti.

El a adăugat că NATO ''nu trebuie să accepte noi membri în contrapondere la agresiunea Rusiei, ci dimpotrivă trebuie să atragă Rusia în dialog și parteneriat''.

În același timp, Anders Fogh Rasmussen a apreciat că 'toate țările au dreptul la autodeterminare și, dacă o țară dorește ''să contribuie la întărirea securității europene'', NATO nu-i va refuza această dorință.

''NATO susține politica ușilor deschise. Dăm dreptul oricărei țări europene să contribuie la întărirea securității europene, orice țară poate fi invitată să adere la NATO'', a declarat Rasmussen. ''Creșterea numărului de membri NATO nu este o măsură îndreptată împotriva Rusiei, aceasta corespunde chiar și intereselor Rusiei'', a ținut să precizeze Anders Fogh Rasmussen, încercînd să alunge îngrijorările Moscovei față de expansiunea blocului militar în estul Europei, în special în fostele republici sovietice.

Miniștrii de externe ai țărilor membre în NATO au anunțat, la începutul lunii aprilie, că Alianța își suspendă cooperarea practică și militară cu Rusia din cauza situației din Ucraina, dar că menține contactele în cadrul Consiliului NATO-Rusia, la nivel de ambasadori.

În luna iunie, un grup de experți a elaborat pentru secretarul general al NATO un raport, a cărei concluzie era că revenirea la un parteneriat strategic între Alianță și Rusia este acum imposibilă, dar că o cooperare cu această țară va aduce beneficii comunității transatlantice, întrucât Moscova și Occidentul nu sunt implicate în confruntări ideologice globale și au interese comune în multe domenii ale relațiilor internaționale, inclusiv în contracararea terorismului și a proliferării armelor nucleare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?