Cutremure stiri: 500

Elena Gorelova: BNM manifestă o indiferență stranie față de moneda națională (VIDEO)

20 iun. 2014,, 17:18   Economie
5529 1
Foto: noi.md
„Cu moneda națională se întîmplă exact ceea ce s-a întîmplat și anul trecut – leu scade sub presiunea dolarului și monedei euro. Conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) manifestă o indiferență stranie față de lei, cu toate că logic gîndind, ar fi trebuit să intervină pentru a stabiliza situația pe piața valutară. Acest lucru nu s-a întîmplat nici anul trecut, nici acum și din partea BNM nu se observă nicio intenție să schimbe situația”, a spus vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova, solicitată de NOI.md să comenteze deprecierea leului de săptămîna curentă.

Potrivit interlocutoarei, „o particularitate a acestui an este reducerea semnificativă a remitențelor de peste hotare de la muncitorii migranți, în primele luni ale anului”. „Dacă anterior cererea la valută a importatorilor locali era satisfăcută din contul transferurilor bănești, acum s-a creat un deficit de valută. A avut loc rebalanțarea pieței valutare. BNM ar putea injecta pe piața cantitatea necesară de valută, cu atît mai mult că rezervele valutare se apropie de 3 miliarde de dolari SUA. Dacă acest lucru nu se face în mod intenționat, înseamnă că cineva are nevoie de asta”, a subliniat Elena Gorelova.

„Această indiferență față de soarta monedei naționale va avea consecințe nefaste atît pentru cetățenii de rînd, cît și pentru businessului și economiei Moldovei în ansamblu. Nu trebuie de uitat că Moldova are o balanță comercială negativă, deoarece importul depășește exportul. Rata anuală a inflației deja a depășit 5%, cu toate că BNM a prognozat să menține acest indicator în limita de 5±1,5%. Cu alte cuvinte, ne aflăm la o limită periculoasă”, a specificat experta.

„În aceste condiții nu trebuie să ne mire creșterea prețurilor. Acum e vară, dar ce se va întîmpla în perioada rece a anukui? Anul trecut unele companii energetice deja au solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifelor. La ce se pot aștepta cetățenii de rînd în acest an în cazul în care leul va continua să se deprecieze nu este greu de prognozat: bugetul sărăcăcios al majorității oamenilor va suporta o lovitură serioasă”, a conchis Elena Gorelova.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав