X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Termenul procesului de lichidare a băncilor va fi extins pînă la cinci ani

21 iun. 2014,, 12:00   Economie
3449 0
Foto : livejournal.com
În Republica Moldova termenul procesului de lichidare a băncilor ar putea fi extins de la trei pînă la cinci ani, transmite NOI.md. amendamentele respective la legislația în vigoare au fost elaborate de Banca Națională a Moldovei (BNM) și propuse spre dezbateri publice. Totodată, BNM a propus ca băncile aflate în proces de lichidare să fie radiate din Registrul de stat cu înștiințarea BNM.

În prezent, radierea băncilor în proces de lichidare din Registrul de stat al Camerei Înregistrării de Stat se efectuează conform normelor generale privind radierea persoanelor juridice, care se lichidează fie benevol (la decizia fondatorilor), fie în baza deciziilor judecătorești.

Potrivit BNM, aceste norme nu întotdeauna sînt aplicabile pentru băncile în proces de lichidare, avînd în vedere particularitățile specifice de lichidare a unei bănci, cum ar fi procedura extrajudiciară de lichidare silită (inițierea de BNM a procesului de lichidare şi numirea lichidatorului, desfăşurarea procesului de către lichidator avînd atribuţii depline de gestiuneasupra activelor băncii), aprobarea de Banca Națională a bilanțului de lichidare a băncii și a dării de seamă privind încheierea procesului de lichidare.

BNM propune ca radierea din Registrul de stat a băncilor în proces de lichidare silită să fie efectuată în baza următoarelor documente: cererea de radiere, depusă de lichidatorul băncii; hotărîrea BNM cu privire la aprobarea dării de seamă privind lichidarea băncii; bilanțul de lichidare a băncii.

În prezent, în proces de lichidare în Moldova se află opt bănci, licența cărora a fost anterior retrasă de BNM. Termenul de lichidare a fost prelungit cu șase luni (pînă la 17 iunie 2014) pentru BCA „Bancosind”, „BIID MB” SA şi BCIA „VIAS”, iar pentru BC „Basarabia”, Banca „Guinea” SA, BCA „Întreprinzbancă”, BCI „Oguzbank” SA. şi BC „Investprivatbank” SA termenul de lichidare a fost prelungit cu un an (pînă la 17 decembrie 2014).

Potrivit BNM, chiar și în aceste condiții, ținînd cont de situația reală, termenele stabilite nu vor fi respectate, deoarece lichidatorii se confruntă cu diverse probleme legate de evaluarea și vînzarea activelor, procesele de judecată, etc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?