Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Bulgaria afectată de ploi torențiale și inundații de proporții

21 iun. 2014,, 14:00   Externe
7226 0
Foto : reuters
Ploile torențiale care au afectat serios joi nord-estul Bulgariei s-au soldat cu 14 morți, iar trei oameni erau dați în continuare dispăruți, vineri, scrie sîmbătă BTA, care trece în revistă declarațiile, comentariile și articolele publicate de presa bulgară pe tema inundațiilor.


"Infernul apelor", titrează și Trud, care consemnează: "Oameni și animale moarte, aluviuni, străzi măturate de ape și mașini aruncate de colo-colo ca niște jucării. Așa arăta vineri dimineața cartierul Asparuhovo. Localnicilor nu le vine în minte un dezastru similar și nici nu le vine să creadă că s-a sfîrșit coșmarul".

Într-un alt articol, Trud scrie că ravena din Asparuhovo punea probleme de cel puțin trei ani de zile. De-a lungul acestei văi de eroziune săpate de torenți, romii și-au ridicat ilegal locuințe, care obstrucționează cursul de apă. În plus, există gropi de gunoaie ilegale, care n-au mai fost igienizate și curățate de ani de zile.

Și cotidianul '24 Ceasa' scrie că tragedia a fost provocată de tăierile aleatorii de copaci, construcțiile ilegale, ravena plină de gunoaie și ploile torențiale. "De-a lungul anilor, s-au tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la tăierile ilegale de copaci, dar autoritățile nu au luat nicio măsură și nimeni n-a făcut nimic (...). Unele dintre case sînt locuite de romi și, cel mai probabil, sînt construite ilegal. Am ordonat o inspecție la aceste case. Evaluăm pagubele și încercăm să ajutăm oamenii să facă față situației", a declarat pentru '24 Ceasa' primarul Varnei, Ivan Portnih.

Ziarul Sega remarcă faptul că autoritățile sînt neputincioase în situații de criză. Sistemul de avertizare timpurie nu a funcționat, iar autoritățile centrale și locale n-au fost în stare să răspundă adecvat, în așa fel încît să limiteze numărul victimelor omenești și pagubele materiale. Tragedia oamenilor n-a fost de ajuns pentru a-i opri pe politicieni să-și mai plătească polițe unii altora, în schimb populația și oamenii de afaceri au reușit să se organizeze pe cont propriu și să ofere sprijin inestimabil victimelor. Aceasta este lecția ce poate fi desprinsă după inundațiile devastatoare care au lovit jumătate din Bulgaria, scrie Sega.

Într-un alt articol, Sega apreciază că oamenii politici bulgari s-au întrecut în declarații și acuzații nepotrivite. Oficiali guvernamentali și locali s-au luat la harță și au recurs la o propagandă electorală ieftină, iar autoritățile din Varna au acționat cu încetinitorul. Dintr-o declarație a poliției din Varna s-a aflat că forța regională de răspuns rapid în caz de dezastru a intrat în acțiune abia după ce a primit o alertă prin care era informată că apa aduce cu ea două cadavre.

'24 Ceasa' scrie că mai multe zone din partea de nord și centrală a Bulgariei sînt devastate de ploile torențiale. Un val de peste 3 metri a măturat joi seara localitățile Kilifarevo și Debeleț. Rîul Yantra, care străbate orașul Veliko Tîrnovo, a ieșit din matcă. În orașul Dobrici, din nord-est, a fost decretată starea de urgență. Trei oameni au murit și aproape 200 au fost evacuați din Dobrici.

Ziarul citat scrie într-un alt articol că Centrul de Monitorizare Aerospațială al Bulgariei nu a reușit să facă o prognoză corectă și la timp cu privire la inundații. Centrul, care activează de cinci ani pe post de sistem de avertizare timpurie, sub controlul Ministerului de Interne, are un soft creat special pentru a anticipa riscurile de inundații. Se presupune că Centrul ar trebui să implementeze măsuri preventive pentru a îmbunătăți capacitatea de răspuns în caz de dezastru și, prin intermediul sateliților, Centrul monitorizează întregul teritoriu bulgar și fenomenele meteorologice. Datele Centrului pot fi folosite în evaluarea și analizarea dezastrelor naturale.

'Monitor' scrie că în zonele afectate va continua să mai plouă și în următoarele două zile, deși ploile vor fi de mai mică intensitate. În schimb, vîntul va sufla cu putere.

Duma citează declarațiile lui Assen Licev, șeful Departamentului de Administrare a Apelor din Ministerul bulgar al Mediului, care a spus că tragedia este o consecință a neglijenței. "Trebuie să facem o evaluare rapidă a construcțiilor care nu sînt conforme, altfel oamenii vor continua să moară", a avertizat Licev.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?