X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1410

Putin face apel la evitarea oricărei politizări a proiectului

25 iun. 2014,, 10:05   Externe
2960 1
Foto : lenta.ru
Președintele rus Vladimir Putin a făcut apel marți, la Viena, la evitarea oricărei politizări în ceea ce privește construcția gazoductului South Stream, subliniind că de acest proiect, ce prevede aducerea gazelor naturale ruse în Europa ocolind Ucraina, va profita atît Rusia, cât și Uniunea Europeană, transmite RIA Novosti.

"Trebuie evitată orice politizare, Rusia și partenerii noștri din Europa au nevoie de acest proiect", a afirmat președintele rus în cadrul unei întîlniri cu oameni de afaceri austrieci.

În context, liderul de la Kremlin a adăugat că 'proiectul South Stream este cu certitudine unul european, întrucît participanții și acționării acestuia sunt societăți italiene, franceze și germane''.

În aceeași problemă, șeful statului rus a acuzat Washingtonul de încercarea de a submina proiectul South Stream, întrucît, a spus el, SUA doresc și ele să livreze gaz în Europa. 'Purtăm negocieri pe marginea contractelor cu partenerii noștri, nu cu țări terțe. Nu ne miră faptul că prietenii americani sunt nemulțumiți de South Stream (...), întrucît ei înșiși doresc să livreze gaz pe piața europeană', a afirmat președintele rus în urma discuțiilor avute marți cu omologul său austriac Heinz Fischer.

Gazoductul South Stream ar urma să treacă prin Marea Neagră spre țările din Europa Centrală și de Sud, în scopul diversificării livrărilor de gaz în Europa și reducerii dependenței față de țările de tranzit. Pentru realizarea proiectului, Rusia a semnat acorduri bilaterale cu Austria, Bulgaria, Ungaria, Slovenia, acorduri care, potrivit Comisiei Europene, încalcă legislația comunitară.

Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, denunța recent presiunile exercitate de Comisia Europeană asupra țărilor participante la proiectul de gazoduct South Stream, îndeosebi la adresa Bulgariei.

Comisia Europeană a solicitat Bulgariei să-și suspende lucrările la South Stream până când proiectul va respecta toate reglementările prevăzute de al Treilea pachet energetic al UE, care interzice ca transportul de hidrocarburi, extracția și vânzarea acestora să fie realizate de către una și aceeași companie, în acest caz fiind vorba de concernul rus Gazprom.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?