Cutremure stiri: 500

Prețul la gazele naturale pentru populația Moldovei este unul din cele mai mici din Europa

25 iun. 2014,, 11:11   Economie
13458 3
Foto: oron.ro
Prețul la gazele naturale pentru populația Republicii Moldova rămîne unul din cele mai mici din Europa, transmite NOI.md.

Potrivit studiului realizat de RIA Rating, la fel ca și anul precedent, Moldova ocupă după prețul la gazele naturale pentru populație locul șase de la coada clasamentului.

Cetățenii Moldovei procură gaze naturale la prețul de 466 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi. Cele mai ieftine gaze naturale pentru populație sînt în Kazahstan, datorită rezervelor mari de acest combustibil – 67 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Pe locul doi la acest capitol se situează Ucraina cu 101 dolari. În pofida faptului că Ucraina achită pentru gazele naturale rusești preț european, iar recent, sub presiunea FMI, autoritățile de la Kiev au majorat brusc prețul pentru consumatori, ucrainenii procură gaze naturale la un preț mic. Ucraina își poate permite aceasta datorită propriilor extracții de combustibil din contul cărora este acoperită cererea sectorului privat.

Rusia, care este al doilea producător de gaze naturale din lume după SUA, ocupă locul trei de la coada ratingului cu un tarif de 142 de dolari pentru o mie de metri cubi. Urmează Belarus, care importă gaze naturale rusești la prețuri speciale – 145 de dolari pentru o mie de metri cubi.

În România populația achită pentru o mie de metri cubi de gaze naturale 433 de dolari, în Turcia – 523 dolari, în Ungaria – 593 dolari, în Serbia – 620 dolari, în Croația – 661 dolari, în Estonia – 672 dolari, în Letonia – 711 dolari, în Polonia – 719 dolari. Cele mai mari prețuri la gazele naturale în Europa sînt înregistrate în Suedia – 1729 dolari, Danemarca – 1570 dolari, Italia – 1336 dolari, Portugalia – 1380 dolari, Spania – 1260 dolari, Grecia – 1254 dolari.

Potrivit autorilor studiului, comparativ cu anul precedent, cele mai semnificative majorări de prețuri la gazele naturale pentru populație s-au înregistrat în Belarus și Ucraina, precum și în Kazahstan și Rusia. Cele mai mari reduceri la prețul acestui combustibil au fost în Ungaria, Cehia, Grecia și Polonia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав