X 
Cutremure stiri: 504

Poroșenko a promis să prevină scenariul transnistrean în Donbas

28 iun. 2014,, 00:25   Externe
7100 32
Foto: obozrevatel.com
Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a subliniat că Ucraina va face tot posibilul pentru a evita ca situația în regiunile Donețk și Lugansk să evolueze potrivit scenariului transnistrean.

El a declarat acest lucru la Strasbourg, răspunzînd la întrebările unui deputat din Republica Moldova în timpul dezbaterii în cadrul sesiunii plenare a APCE, transmite Ukrinform.

"La începutul anilor '90, cînd în Republica Moldova aveau loc procese similare celor pe care le avem în regiunile Donețk și Lugansk, s-a făcut o încercare de a îngheța conflictul, folosind pacificatorii ruși. Acest lucru a condus la situația actuală din Transnistria, unde aproape 30 de ani, sute de mii oameni trăiesc în sărăcie, fără democrație și dezvoltare economică, sub presiunea corupției. Aceasta a fost o lecție bună pe care trebuie să o învățăm, pentru a evita scenariul transnistrean pentru Donețk și Lugansk", - a subliniat Poroșenko.

El a spus că Republica Moldova a plătit un preț ridicat pentru această evoluție a evenimentelor din Transnistria.

"Ucraina susține unitatea, integritatea teritorială și independența Republicii Moldova și își exprimă încrederea că cele două țări, împreună cu Europa vor reuși să soluționeze acest conflict înghețat", - a declarat Poroșenko.

Liderul ucrainean a spus că a participat în mod activ la soluționarea problemei transnistrene. Deaceea, Ucraina va continua eforturile de soluționare rapidă a conflictului din Transnistria, deja avînd în vedere propria experiență și bazîndu-se pe principiile dreptului internațional.

Potrivit lui Poroșenko, planurile de a separa Transnistria de Republica Moldova nu trebuie să se realizeze.

"Eu cred că noi nu trebuie să acordăm nicio șansă oricărei mișcări separatiste", - a spus președintele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав