Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

România a ratificat Acordul de asociere RM-UE

3 iul. 2014,, 15:20   Societate
2859 2
Foto: karadeniz-press.ro
Senatul României a ratificat joi, cu unanimitate de voturi, Acordul de asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, parlamentarii români remarcînd că, spre deosebire de colegii de la Chişinău, au dat dovadă de consens în privinţa acestui subiect.

Pentru ratificarea Acordului, legiuitorii români, aflaţi în vacanţă parlamentară, s-au întrunit într-o şedinţă extraordinară, la care a fost prezent şi ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă.

Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a reiterat că România s-a angajat să facă acest "gest politic" de a ratifica prima dintre ţările europene Acordul de asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. El a menţionat că ţara sa a fost permanent "în prima linie" de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova. "Asistăm la un proces de reîntoarcere a Republicii Moldova în familia Europeană", a spus Titus Corlăţean. Şeful diplomaţiei române a apreciat că Acordul reprezintă "un salt calitativ faţă de cadrul juridic anterior de cooperare dintre Republica Moldova şi UE".

"Acordul deschide o poartă dorită pentru o viitoare integrare europeană, chiar dacă documentul nu conţine explicit o clauză în acest sens. Recunoaşte însă aspiraţiile europene ale R. Moldova şi apartenenţa la valorile europene comune", a subliniat Corlăţean.

El a amintit că Acordul va intra în vigoare pe 1 octombrie, nu înainte de a fi ratificat de toate statele membre UE.

Înainte ca proiectul să fie supus votului, el a făcut apel la toate grupurile parlamentare să susţină unanim ratificarea. El a amintit că miercuri documentul a fost votat şi de Camera Deputaţilor, unde "din neatenţie, un distins parlamentar a votat împotrivă, unul s-a abţinut".

Reprezentanţii fracţiunilor parlamentare au arătat, pe rînd, că susţin ratificarea. Senatorul social-democrat Gabriela Vrînceanu Firea, a subliniat că România, membră a UE din 2007, trebuie să ajute Republica Moldova ca să evite greşelile pe care statul vecin le-a comis în parcursul său european.

Senatorul democrat-liberal, Vasile Blaga, a arătat, la rîndul său, că clasa politică românească, indiferent de aspectele care o despart, "s-a situat întotdeauna de aceeaşi parte a baricadei cînd a fost vorba de interesele României, de interesele fraţilor noştri de peste Prut".

Senatorul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Bela Marko, a remarcat, de asemenea, că "votul simbolic" de joi reprezintă "un moment nu prea des al consensului".

"Este nefiresc ca două state cu aceeaşi limbă majoritară, cu aceeaşi cultură, cu aceeaşi tradiţie să se regăsească în sfere de influenţă diferite, eventual contrapuse", a semnalat Bela Marko, exprimîndu-şi convingerea că autorităţile de la Bucureşti "vor avea foarte multe de făcut pentru a ajuta cele trei state să adere la UE".

Tot joi România a ratificat şi acordurile de asociere cu Uniunea Europeană semnate de Ucraina şi Georgia.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?