X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Uniunea Industrială de Electricitate „Eurelectric”, interesată de colaborarea cu industria electrică din Moldova (VIDEO)

4 iul. 2014,, 16:30   Societate
3120 0
Foto: noi.md
Uniunea Industrială de Electricitate „Eurelectric”, o asociaţie a întregii industrii electrice din UE, și-a manifestat interesul pentru colaborarea cu industria electrică din Republica Moldova.

În acest sens, o delegaţie a Uniunii, în frunte cu secretarul general al acesteia, Hans Ten Berge, s-a aflat la Chişinău în perioada 3-4 iulie în cadrul unei vizite de documentare pentru a se informa despre starea de lucruri din domeniul electric din Republica Moldova şi a stabili perspectivele ulterioare de colaborare.

Hans Ten Berge a relatat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", că Eurelectric este o asociaţie din care fac parte 30 de membri cu drepturi depline care reprezintă industria de energie electrică din 32 de ţări europene.

"Misiunea Eurelectric este de a contribui la dezvoltarea şi asigurarea competitivităţii industriei de energie electrică pentru asigurarea unei furnizări fiabile de energie electrică pe o piaţă integrată. De asemenea, dorim să dezvoltăm eficienţa energetică şi să promovăm energia electrică cu emisii reduse de carbon. În acest context, sîntem interesaţi de o colaborare eficientă cu industria electrică din Republica Moldova, dar şi din Ucraina, şi integrarea acestora pe piaţa electrică a UE, mai ales în contextul semnării recente a Acordului de asociere", a spus Hans Ten Berge.

Potrivit lui, industria electrică are mari perspective de dezvoltare, avînd în vedere tendinţa de tranziție la energia regenerabilă.

"Treptat, energia electrică va înlocui gazul pentru încălzire şi răcire şi va prelua rolul combustibilului utilizat pentru automobile. Evident, acest lucru nu se va întîmpla într-o singură zi, dar deja vedem o creştere a numărului de automobile cu energie, care în prezent constituie 0,5% din întreg parcul de automobile din lume", a spus sursa citată.

Secretarul general al „Eurelectric” a mai declarat că scopul Uniunii este de a crea reţele de energie inteligentă, ceea ce înseamnă utilizarea energiei solare, eoliene şi din biomasă.

"Cooperarea Republicii Moldova cu UE ar trebui să ducă la îmbunătăţirea condiţiilor de furnizare a energiei electrice. Asta însă nu înseamnă reducerea preţurilor pentru energie. Dimpotrivă, ele vor creşte, dar în paralel cu acest lucru vor creşte şi veniturile populaţiei. În ţările care au aderat la UE în ultimii 10 ani nu am văzut o scădere de preţuri la energie, în schimb am văzut o majorare substanţială a veniturilor, astfel încît oamenii să aibă posibilitatea să achite aceste servicii", a spus el.

Hans Ten Berge a menţionat că în cadrul vizitei la Chişinău s-a întîlnit cu studenţii de la Universitatea Tehnică, precizînd că a rămas impresionat de "modul în care studenţii privesc viitorul".

"De asemenea, am avut o întrevedere cu viceministrul Economiei Tudor Copaci, dar şi cu preşedintele companiei „Gas Natural Fenosa”, Silvia Radu, cu care am discutat perspectivele de colaborare cu Republica Moldova în domeniul energiei. Noi nu sîntem interesaţi să cooperăm direct cu companiile din domeniul energiei, ci cu întreaga industrie electrică din ţară. În acest context, salutăm crearea recentă în Moldova a Asociaţiei patronale din domeniul energetic, cu care sperăm să avem o colaborare eficientă", a spus secretarul general al „Eurelectric”.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?