X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Axa Paris–Washington s-a rupt

9 iul. 2014,, 00:55   Externe
8744 17
Foto : romanian.ruvr.ru
Atunci cînd acoliții lui Barack Obama au decis să pedepsească Franța pentru nesupunere în contextul contractelor și contactelor cu Rusia, nimeni nu se aștepta ca Parisul să riposteze într-un mod rapid și extrem de dur.

Declanșatorul rupturii pe axa Paris–Washington a fost contractul francezo-rus de livrare a navelor militare de tip Mistral. Cu tot cu penalitățile de anulare, valoarea contractului se cifrează la vreo patru miliarde de euro și vreo 3.000 de locuri de muncă. În repetate rînduri, congresmanii și diplomații americani au cerut ultimativ ca Franța să renunțe la acest contract, văzut drept un act de trădare a „solidarității transatlantice”. Pedeapsa a fost măsurată în așa fel încît guvernul francez să înțeleagă că relațiile cu SUA sunt mai importante decît cooperarea cu Rusia: filiala americană a băncii franceze BNP Paribas a fost amendată cu 8,8 miliarde de dolari pentru operațiuni financiare cu țările împotriva cărora SUA au introdus sancțiuni economice. Atît Vladimir Putin, cît și numeroși analiști francezi au atras atenția publicului asupra faptului că Washingtonul a dat de înțeles că între „scandalul Mistral” și sancțiunile aplicate băncii franceze există o strînsă legătură de cauzalitate.

Experiența anterioară ar fi sugerat că Francois Hollande va încerca să repare relațiile cu imperiul american în vederea evitării unor noi pedepse, însă în loc de începerea unei campanii de îmbunătățire a relațiilor, Parisul a declanșat o adevărată revoluție.

Nicolas Sarkozy, pe care presa pro-americană deja îl prezenta ca un candidat viabil în vederea revenirii în politică, a ajuns după gratii și în mod cert va face ani grei de închisoare. Mai mult, guvernatorul Băncii Naționale a Franței, Christian Noyer, a atacat la baionetă statutul privelegiat al dolarului american. Datorită faptului că dolarul este moneda de bază a rezervelor băncilor centrale, în comerțul cu petrol și în general în comerțul transfrontalier, SUA beneficiază de privilegiul exorbitant de a-și permite să acumuleze datorii colosale și să exporte inflație în alte țări. Noyer a declarat că acțiunile guvernului american nu vor face decît să accelereze procesul de detronare a dolarului. Guvernatorul Băncii Centrale și-a suplinit vorbele cu fapte concrete, demarînd procedurile pentru utilizarea numai monedei europene în relațiile comerciale cu China.

Președintele gigantului petrolier Total, Christophe de Margerie, a declarat că dolarul trebuie să dispară din comerțul cu petrol, punctînd clar că această poziție a companiei este un răspuns la acțiunile americane.

Ironic și fin, ministrul de Finanțe, Michel Sapin, a precizat că euro trebuie folosit în comerțul ce nu se desfășoară cu Statele Unite, subliniind sarcastic că „nu este vorba de o luptă împotriva imperialismului bazat pe dolar”. Este dificil de imaginat o metodă mai bună de a arăta că acțiunile Franței țin anume de această luptă.

Imperiul american se clatină. Vasalii europeni fug, se răscoală și se răzbună. Cine pleacă ultimul din echipa vasalilor americani din Europa, stinge lumina. Se pare că această onoare dubioasă îi va reveni României.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?