X 
Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

Expert: Judecătorii moldoveni ar fi mai disciplinați, dacă ar fi asistați de magistrați europeni

14 iul. 2014,, 16:10   Societate
3577 1
Foto: noi.md
Propunerea ambasadorului Germaniei la Chișinău, Matthias Meyer, ca judecătorii moldoveni să fie asistați de magistrați europeni în timpul ședințelor de judecată este văzută cu ochi buni de experții autohtoni. În opinia expertului în drept constituțional Nicolae Osmochescu, această măsură va duce la creșterea gradului de responsabilizare al judecătorilor autohtoni, iar în consecință va fi asigurată și calitatea actului justiției, notează NOI.md.

Potrivit lui Osmochescu, ideea oficialului german este binevenită în contextul angajamentelor asumate de Republica Moldova față de UE. În opinia profesorului, nu există impedimente de ordin tehnic pentru a asigura prezența judecătorilor de peste hotare la ședințele de judecată din țară, iar Ministerul Justiției ar trebui să ia în considerație propunerea.

„Cînd un judecător vede că la proces asistă o persoană străină, indiferent de scopul prezenței acesteia, va lucra mai atent, dar și mai corect în raport cu ceilalți participanți la proces, inclusiv cu avocatul, procurorul. Judecătorul va respecta mai strict normele procesuale. Prezența unui coleg din altă țară încă mai bine va disciplina judecătorul. Orice magistrat este interesat să aibă o imagine bună”, a menționat Osmochescu pentru NOI.md.

Cu toate acestea, expertul susține că inițiativa ar putea fi respinsă categoric de o parte dintre cetățeni, dar și de formațiunile eurosceptice, care ar putea lansa diverse speculații la acest capitol. În opinia lui Osmochescu, dacă va fi implementată, măsura va stîrni un val de nemulțumiri în societate.

„Cei care urlă la toate colțurile despre pierderea suveranității statului vor specula mult subiectul și sigur că se vor împotrivi. Pentru ei acest lucru va fi un fel de as în mînecă și vor trîmbița mult că iată, ne-am ales cu inspectori din alte părți, care se amestecă în actul justiției. Mai ales cei care se simt cu musca pe căciulă vor striga la toate colțurile”, a remarcat Oscmochescu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?