X 
Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4066

A fost reluată navigația pe Prut de la Giurgiulești pînă la Cantemir

15 iul. 2014,, 09:45   Economie
6796 0
Foto: trans-port.com.ua
Pe rîul Prut a fost reluată navigația de la Giurgiulești pînă la Cantemir, pe porțiunea care a fost curățată. Ieri, la Cantemir a venit prima barjă cu 500 de tone de pietriș din România, informează NOI.md.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, a amintit că anul trecut, după o stagnare de 25 de ani, în premieră a fost relansată navigaţia pe Prut, care a ajuns pînă la Cahul. Potrivit oficialului, lucrările de curăţare a şenalului navigabil vor continua, astfel încît să se ajungă la anul la Leova şi mai apoi la Ungheni.

Ministrul a subliniat că un prim efect benefic al redeschiderii navigației comerciale constă în posibilitatea producătorilor agricoli de a transporta recolta prin Portul Giurgiulești. De asemenea, pe Prut vor putea fi importate materiale de construcții necesare pentru reabilitarea și construcția drumurilor din regiunea de sud a Moldovei, costurile fiind astfel reduse la minim. Vasile Botnari a comunicat că deja există şi solicitări în acest sens din partea agenţilor economici din regiunea de sud a ţării, iar în cel mai apropiat timp va pleca şi prima barjă cu cereale pentru export.

Pentru redarea navigabilităţii rîului Prut pe sectorul Cahul-Cantemir, cu lungimea de 70 km, s-au investit 600 de mii de lei de către Portul fluvial Ungheni. În acest an urmează ca pînă la 50 de mii de tone de materiale de construcţii să fie transportate în Republica Moldova pe cale navală, iar în perspectivă – pînă la 300 de mii de tone. Conform calculelor Ministerului Transporturilor, transportarea producției cu transportul naval este de șapte ori mai ieftină decît cu transportul auto.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?