X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

BERD nu intenţionează deocamdată să retragă timpuriu resursele din liniile sale de creditare

15 iul. 2014,, 12:30   Economie
3504 0
Foto: gazeta.ru
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) la etapa actuală nu intenţionează să retragă timpuriu resursele din liniile sale de creditare unor bănci din Moldova. Potrivit agenţiei "Infotag", anunţul a fost făcut de bancherul senior al reprezentanţei permanente a BERD în Republica Moldova, Octavian Costaş.

La şedinţa clubului de presă al delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova de luni, el a spus că în sectorul bancar al Moldovei se observă o problemă a administrării corporative, iar unele bănci au acţionari ce deţin mari pachete de acţiuni, care sînt "complet netransparenţi".

Octavian Costaş a spus că, din cauza existenţei acestei probleme, BERD a sistat acordarea resurselor în cadrul actualelor linii de creditare cu unele bănci moldoveneşti.

"În prezent BERD nu intenţionează să retragă timpuriu din aceste bănci resursele care au fost acordate pînă la mijlocul anului 2013, dar aceasta nu înseamnă că pe viitor subiectul în cauză nu va fi examinat", a subliniat bancherul.

Octavian Costaş a apreciat pozitiv dialogul cu mass-media, existent în cadrul clubului de presă a delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. El a amintit că BERD este cel mai mare investitor în economia Moldovei, care din 1994 a investit peste 1 miliard de euro, precum şi a atras investiţii ale partenerilor săi, de sute de milioane de euro.

Costaş a spus că BERD finanţează în Moldova trei direcţii – întreprinderile mici şi mijlocii, băncile, precum şi proiecte de infrastructuri cu administraţiile locale, exemplificînd prin achiziţionarea a 102 troleibuze şi proiectul de aprovizionare cu apă şi canalizare în Chişinău.

Fiind întrebat despre dificultăţile în obţinerea finanţării în cadrul proiectului BERD de sporire a eficienţei energetice – MoREFF, Octavian Costaş a spus că finanţarea proiectelor persoanelor fizice este efectuată de bănci.

"Va trebui să găsim instrumente, pentru ca de avantajele acestui proiect să poată beneficia şi astfel de categorii de clienţi ca pensionarii şi persoanele cu dizabilităţi care doresc să sporească eficienţa energetică a locuinţelor sale", a subliniat Costaş.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?