X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Economia Ucrainei în stare de colaps

16 iul. 2014,, 01:10   Externe
7667 9
Foto : romanian.ruvr.ru
Experţii sînt de părere că în viitorul apropiat economia Ucrainei nu are perspective reale de revigorare.

Declinul se observă în toate domeniile, fără excepţie. Întreprinderile din Doneţk nu funcţionează, în general producţia în sud-est s-a oprit.
Economia Ucrainei trece printr-o perioadă dificilă. Starea generală este de criză. Mai mult, cursul pe care l-a luat Kievul – renunţarea la relaţiile economice cu Rusia – este dezastruos pentru Ucraina.

Deocamdată economia Ucrainei se mai menţine pe linia de plutire pe seama rezervelor vechi. Însă ele nu mai ajung pentru mult timp. Deja în momentul de faţă se simte o reducere drastică a nivelului de trai al populaţiei. Veniturile oamenilor s-au redus, iar indemnizaţiile sociale au fost îngheţate. Sunt afectate în mod deosebit serviciile comunale şi pensiile, menţionează politologul rus Vladimir Ştol.

„Această stare este resimţită în mod real de întreaga populaţiei a ţării, îndeosebi de cei care nu lucrează, care trăiesc din ajutorul statului. Singurul lucru care poate ajuta cît de cît sunt creditele oferite de Occident, iar înainte de Rusia. Probabil asistăm la „o înghiţire” obişnuită a acestor bani”.

Ucraina este într-o stare de conflict civil. Conflictul a cuprins tocmai regiunile care sunt, în mod tradiţional, locomotive economice: Doneţk şi Lugansk, ceea ce îndreptăţeşte prognozele pesimiste. Experţii sunt de părere că Ucraina este în pericol de colaps economic. Fireşte, SUA şi Uniunea Europeană acordă ajutor financiar Kievului. Însă deocamdată acest ajutor nu aduce prea mari beneficii, remarcă analistul Anna Kororeva.

„Ajutorul pe care îl oferă FMI şi SUA nu este prea mare. El abia este suficient pentru rambursarea datoriilor. Adică aceşti bani nu sunt suficienţi pentru nevoi de infrastructură sau pentru refacerea economiei. În prezent, Guvernul Ucrainei cheltuieşte bani, în principal, pe armament. Nu este exclus ca aceşti bani să fie tocmai cei trimişi de FMI şi SUA”.

Politicienii de peste ocean acordă minimum necesar de bani. Şi sprijină Ucraina material doar pentru ca ea să îndeplinească voinţa Bruxelles-ului şi Washingtonului. În plus, acordînd credite Ucrainei, UE şi SUA fac ca această ţară să devină dependentă pentru cel puţin 5 ani. Între timp statisticienii ucraineni doar calculează pierderile economice. PIB-ul Ucrainei a scăzut în primul trimestru cu peste 1%. Cea mai mare scădere a producţiei se înregistrează în construcţia de maşini – minus 17%, în agricultură şi silvicultură – minus 25%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?