Cutremure stiri: 501

Obama și Merkel au discutat telefonic despre scandalul de spionaj, Ucraina și Iran

16 iul. 2014,, 11:45   Externe
4038 1
Foto: rt.com
Președintele american Barack Obama și cancelarul german Angela Merkel au avut marți o convorbire telefonică, în care au discutat, pentru prima dată, și despre presupusele cazuri de spionaj în favoarea Washingtonului care au determinat Berlinul să-l expulzeze pe șeful spionajului american din Germania, a anunțat Casa Albă, relatează AFP și DPA.

Cei doi lideri nu au mai avut nicio convorbire de la apariția la începutul lunii iulie a acuzațiilor că un agent de informații german și un angajat al Ministerului Apărării ar fi predat documente unor spioni americani. Săptămîna trecută, autoritățile germane au anunțat că șeful CIA din cadrul Ambasadei SUA la Berlin este expulzat.

În cadrul convorbirii lor telefonice, Obama și Merkel "au făcut schimb de opinii despre cooperarea americano-germană în domeniul informațiilor secrete", iar președintele american a spus că va discuta îndeaproape despre mijloacele de a îmbunătăți această cooperare, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Cei doi lideri au avut mereu o relație de lucru solidă. Însă dezvăluirile privind presupusul spionaj în favoarea SUA au afectat relațiile dintre cei doi aliați. Într-un interviu difuzat sîmbătă de postul public de televiziune ZDF, cancelarul german a făcut apel la Washington să-și schimbe comportamentul în materie de spionaj. "Nu mai trăim în epoca Războiului Rece, cînd nimeni nu avea, probabil, încredere în nimeni", a afirmat Merkel.

În convorbirea de marți, Obama și Merkel au căzut de acord de asemenea "că Rusia trebuie să ia imediat măsuri pentru detensionarea situației în estul Ucrainei în contextul violențelor din zonă".

Ei au insistat că Moscova trebuie să susțină o încetare a focului, o foaie de parcurs pentru discuții în cadrul grupului de contact al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și introducerea unui mecanism OSCE de monitorizare a frontierelor. Rusia trebuie de asemenea să pună capăt fluxului de armament greu, echipamente și combatanți spre regiunile separatiste din Ucraina, au mai convenit Obama și Merkel.

Cei doi lideri s-au angajat "să coopereze îndeaproape în ceea privește măsurile de a impune sancțiuni Rusiei, dacă va fi necesar, precum și să continue să susțină stabilitatea și prosperitatea Ucrainei pe termen lung".

Obama și Merkel au vorbit totodată despre negocierile nucleare în desfășurare cu Iranul, în care SUA și Germania sunt implicate, observînd că "au rămas goluri importante". Ei au precizat că este 'imperativ necesar' ca Teheranul să ia măsuri pentru a oferi asigurări comunității internaționale că programul său nuclear va avea exclusiv obiective pașnice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав