Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Poisic: Autorităţile moldovene nu au răspuns la întrebarea principală (VIDEO)

16 iul. 2014,, 16:43   Societate
5649 8
Foto: noi.md
Sărind în apă fără a-i verifica adîncimea, îţi poţi sparge capul, consideră economistul Mihail Poisic, referindu-se la semnarea pripită a Acordului de liber schimb RM-UE, informează NOI.md.

Vorbind în cadrul mesei rotunde cu genericul "Acordul de asociere cu Uniunea Europeană şi alegerile parlamentare din Moldova", el a subliniat că principalul subiect al oricăror negocieri privind comerţul reciproc ţine de condiţii.

Anume prin aceasta se explică durata negocierilor asupra unei zone de liber schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Acordul între UE şi SUA nu a fost semnat pînă în prezent, deoarece părţile nu au ajuns la un numitor comun privind condiţiile.

Iar Republica Moldova a adoptat normele Uniunii Europene, practic, fără dezbateri, documentul fiind elaborat "în mod închis". Cu toate acestea, odată ce sute de directive europene vor intra în vigoare, producătorii moldoveni vor fi nevoiţi să se confrunte cu o concurență neloială, opinează economistul.

Potrivit lui, în anii `90 întreprinderi mari din republică au fost distruse, iar pe baza acestora s-au format companii mici care vor pierde în concurenţă cu cele occidentale. "Există un decalaj imens între tehnologii şi ar fi pur şi simplu imposibil pentru producătorii noştri să atingă acelaşi nivel înalt de productivitate într-o perioadă de timp atît de scurtă".

Mihail Poisic, de asemenea, s-a referit la baza tehnologică slabă a organizaţiilor autohtone de verificare şi standardizare, diferenţa enormă în ceea ce priveşte subvenţionarea agriculturii în Europa şi Republica Moldova (subvenţiile în ţara noastră sînt mult mai mici decît cele din Europa), producție de mărfuri slabă (90% din lapte şi 70% din produsele din carne sînt fabricate de producători particulari, în care este practic imposibil să fie aplicate standardele europene), riscurile de impunere de către Rusia a unor sancţiuni şi măsuri restrictive.

Expertul a atenţionat că Republica Moldova riscă să piardă piaţa Rusiei, care este una de bază pentru produsele agricole. Potrivit economistului moldovean, autorităţile moldovene ar trebui să elaboreze un plan detaliat de acţiuni pentru implementarea Acordului de liber schimb cu UE.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?