X 
Cutremure stiri: 506

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, împlinește 60 de ani

17 iul. 2014,, 10:17   Externe
4218 0
Foto: itar-tass.com
Angela Merkel este prima femeie cancelar al Germaniei și primul fost cetățean al Republicii Democrate Germane care a condus Germania reunificată. Totodată, ea este cunoscută și ca unul dintre arhitecții Uniunii Europene.

Angela Dorothea Kasner s-a născut la 17 iulie 1954, la Hamburg, Republica Federală Germană. Fiica unui pastor luteran și a unei profesoare de limba engleză și latină, Angela Merkel a crescut într-o zonă rurală, la 80 km nord de Berlinul din Republica Democrată Germană, după ce familia s-a mutat în Est, la scurt timp după nașterea ei.

A urmat Școala Goethe, din Templin, unde profesorul Hans-Ulrich Beeskow a pregătit-o pentru Olimpiada de Matematică. ''Eleva Angela Kasner nu a ținut niciodată să atragă atenția asupra sa în perioada comunistă din orașul Templin, Germania de Est'', conform declarațiilor profesorului ei de matematică, citat de publicația The Telegraph. Hans-Ulrich Beeskow a caracterizat-o pe Angela Kasner ca fiind o elevă ambițioasă și foarte capabilă: ''Era pasionată, determinată, dar niciodată într-un mod nesănătos. Era o ambiție sănătoasă. Nu lua niciodată decizii pripite, ci mereu cu prudență și circumspecție''.

Din 1973, a studiat Fizica la Universitatea din Leipzig, luîndu-și doctoratul în 1978. Mai tîrziu.

După căderea Zidului Berlinului, în noiembrie 1989, Merkel s-a înscris în noul partid Demokratischer Aufbruch (''deșteptarea democrației").

În decembrie 1990, a fost aleasă în Bundestag (Camera Deputaților), reprezentînd o circumscripție din districtul Vorpommern-Rügen, landul Mecklenburg-Vorpommern, în cadrul primelor alegeri organizate în Germania reunificată. După ce partidul ei a fuzionat cu Uniunea Creștin-Democrată (CDU), a fost numită ministru pentru femei și tineret, în Cabinetul condus de cancelarul Helmut Kohl. În 1994, a fost numită ministru al mediului, protecției naturii și siguranței nucleare, funcție care i-a adus o vizibilitate mai mare și o platformă pe care și-a fundamentat cariera politică. Avîndu-l ca mentor pe Helmut Kohl, din postura de cel mai tînăr ministru din guvern, Angela Merkel era adesea numită de cancelar ''mein Mädchen" (fata mea).

În urma înfrîngerii suferite de guvernul condus de Helmut Kohl, în alegerile generale din 1998, Angela Merkel a fost numită secretar general al Uniunii Creștin-Democrate, iar la 10 aprilie 2000 a devenit prima femeie președinte al partidului. În 2002, a pierdut candidatura pentru funcția de cancelar din partea CDU, în fața lui Edmund Stoiber. După ce Edmund Stoiber a fost învins în cursa cu Gerhard Schröder, Angela Merkel a devenit și liderul opoziției din Bundestag. A susținut o serie de reforme economice și sociale, pledînd pentru schimbări în legislația muncii. A militat pentru un parteneriat transatlantic puternic și o prietenie cu Statele Unite, susținînd invadarea Irakului, despre care a spus că e "inevitabilă". A criticat susținerea guvernului german pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, argumentînd că preferă un "parteneriat.

La 30 mai 2005, Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a nominalizat-o să candideze la funcția de cancelar, contracandidatul său fiind Gerhard Schroder, de la Partidul Social Democrat (SPD). CDU a cîștigat 35,3% din voturi la alegerile din 18 septembrie 2005, iar SPD a luat 34,2%, dar niciunul dintre cele două partide nu a putut forma o majoritate în Bundestag. După trei săptămîni de negocieri, CDU și SPD au ajuns la o înțelegere, conform căreia Merkel devenea cancelar, iar SPD obținea 8 din cele 16 locuri din Cabinet. Merkel a fost aleasă cancelar de majoritatea deputaților din Bundestag (397 la 217), la 22 noiembrie 2005.

La scrutinul din 27 septembrie 2009, Alianța Uniunea Creștin-Democrată (CDU) — Uniunea Creștin-Socială (CSU) a cîștigat 33,8% din voturi și a format împreună cu Partidul Liberal (FDP) o coaliție de guvernare.

În cadrul alegerilor din 22 septembrie 2013, Alianța CDU-CSU, condusă de Angela Merkel, a obținut 41,5% din sufragii, dar ieșirea din Bundestag a partenerului său, Partidul Liberal, din cauza rezultatului prea slab, a constrîns-o să caute un nou aliat.
La 16 decembrie 2013, cancelarul Angela Merkel a semnat acordul de guvernare cu social-democrații, în calitate de lider al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), alături de omologii săi din Uniunea Creștin-Socială (CSU), Horst Seehofer, și din Partidul Social-Democrat (SPD), Sigmar Gabriel. Acordul semnat după aproape trei luni de negocieri a inclus concesii importante în favoarea SPD, precum introducerea unui salariu minim interprofesional și posibilitatea dobîndirii dublei cetățenii pentru copiii imigranților născuți în Germania după 1990.

Angela Merkel a fost realeasă pentru a treia oară cancelar al Germaniei, la 17 decembrie 2013, de către Democrate (CDU) la alegerile parlamentare, la sediul de campanie al partidului

Campania electorală a Angelei Merkel a expus, de această dată, și viața ei personală, un lucru neobișnuit pentru alegerile din Germania. Ea a dat publicității o serie de fotografii personale, inclusiv o amintire de familie: Angela la trei ani, cu părul cîrlionțat, alături de fratele ei, în casa din Templin. În explicația atașată fotografiei, Merkel amintea de copilăria fericită alături de fratele Marcus și sora Irene. ''Am luat-o pe căi separate în viață, dar mai sunt multe ce încă ne leagă. Valorile creștine ale familiei noastre și deschiderea către lume au fost lucrurile care ne-au format'', a declarat Angela Merkel.

În manifestul politic, Merkel a promis cheltuieli suplimentare pentru infrastructura rutieră și educație, iar pentru problema ratei scăzute a natalității și-a luat angajamentul să crească ajutoarele sociale pentru copii.

În pofida tensiunilor dintre SUA și Germania pe tema spionajului, cancelarul german a continuat să fie un aliat esențial al Statelor Unite în probleme globale, precum criza din Ucraina. Pe fondul intensificării divergențelor din SUA și Germania, Angela Merkel a declarat la 12 iulie 2014: ''Nu mai trăim în timpul Războiului Rece, unde probabil toată lumea nu avea încredere în nimeni''.

Angela Merkel a fost doua femeie care a condus o reuniune G8, după fostul premier britanic Margaret Thatcher. În 2008, i-a fost conferit premiul Charlemagne, pentru eforturile sale de a reforma Uniunea Europeană.

''Cea mai puternică femeie din lume în nouă ani din ultimul deceniu, Merkel, a răzbit într-o politică a Germaniei dominată de bărbați'', notează revista Forbes în topul celor mai puternice femei, pe care l-a dominat și în 2013.

Prima căsnicie a Angelei Merkel, din 1977, cu studentul la Fizică, Ulrich Merkel, a luat sfîrșit după cinci ani. S-a recăsătorit cu Joachim Sauer, profesor de Chimie cuantică, în 1998. Sauer a stat departe de viața publică, astfel că, în 2005, a ales să nu participe la prima învestire a Angelei Merkel în funcția de cancelar. Angela Merkel nu are copii, dar soțul ei are doi fii dintr-o căsătorie anterioară.

Suporter înfocat al echipei de fotbal a Germaniei, Angela Merkel a fost prezentă la meciul încheiat cu victoria echipei naționale, în finala cu Argentina a Cupei Mondiale, la Rio de Janeiro. Angela Merkel, supranumită ''Mutti'' sau ''mami'' în Germania, a sărbătorit alături de președintele țării, Joachim Gauck, jucătorii echipei și antrenorul lor, Joachim Loew, la vestiar, după meci.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав