X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4070

Parlamentul pune punct finanțărilor obscure ale partidelor

17 iul. 2014,, 14:15   Politică
4373 1
Foto: gov.md
Legislativul a adoptat astăzi în prima lectură cu majoritate de voturi proiectul de lege privind finanţarea partidelor politice. După cîteva ore de dezbateri, documentul a fost votat în prima lectură.

Potrivit proiectului, finanțarea partidelor politice în campaniile electorale de către donatori din alte state va fi interzisă. În cazul în care acești bani vor ajunge totuși la partide, sumele vor fi confiscate prin hotărîrea instanţei de judecată. Autorii proiectului își propun să diminueze plafonul stabilit pentru donaţiile din partea persoanelor fizice şi juridice alocate partidelor. Astfel, plafonul donațiilor va constitui 20 şi, respectiv, 40 de salarii medii lunare pe economia naţională stabilite pentru anul respectiv.

În urma implementării proiectului, formațiunile politice vor fi obligate să publice rapoarte detaliate privind sursele de finanţare şi banii cheltuiţi. Modul în care sînt respectate prevederile legislației de către partide va fi monitorizat de Comisia Electorală Centrală şi de Curtea de Conturi. Totodată, proiectul instituie subvenţionarea partidelor de către stat.

În opinia deputatului liberal-democrat George Mocanu, legea va reduce influența grupurilor oligarhice asupra partidelor și va asigura o transparență mai mare a activității acestora.

„Astăzi avem de-a face în Moldova cu partide de tip oligarhic, asta înseamnă concentrarea puterii în mîinile unor persoane. Subvenționarea partidelor din bugetul de stat nu este o acțiune populistă, dar va duce la diminuarea corupției”, a declarat Mocanu.

Documentul prevede și sancțiuni pentru formațiunile care încalcă legislația. Proiectul de lege privind finanțarea partidelor politice urmează a fi votat în lectură finală, iar ulterior va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?