X 
Arşiţa stiri: 232
Transnistria stiri: 1421
Preşedintele stiri: 4130

Serbia și Polonia sînt gata să substituie Moldova pe piața rusă

17 iul. 2014,, 15:00   Economie
10476 18
Foto: obozrevatel.com
Serbia, care este țară candidată la aderarea la UE, și Polonia, care deja este membră a UE, contactează diverși reprezentanți ai autorităților și cercurilor de afaceri din Rusia cu propunerea de a compensa pierderile producției moldovenești pe piața rusă, au comunicat pentru NOI.md surse din cadrul Guvernului Federației Ruse.

Potrivit experților sîrbi și polonezi, Moldova va avea nevoie de cel puțin 3-4 ani pentru a atinge standardele europene la capitolul ambalare și calibrare a producției agricole. Totodată, Polonia și Serbia deja pot substitui producția moldovenească pe piața rusă prin producție de calitate europeană, iar producătorii din aceste două țări sînt gata să se conformeze tuturor cerințelor impuse de partea rusă.

Amintim că Polonia este unul dintre cei mai mari producători de mere din lume, iar peste 50% din exportul acestor fructe revine Rusiei. Anul trecut Polonia a exportat în Rusia 705 mii de tone de mere. Exportul moldovenesc de mere în Rusia în anul 2013 a constituit circa 180 de mii de tone din volumul total de 194 de mii de tone. De rînd cu strugurii și vinurile, merele reprezintă una dintre producțiile de bază care se exportă în Rusia.

În acest an există riscul ca Moldova să piardă piața merelor din Rusia. Totodată, Moldova nu își va putea reorienta în totalitate exportul spre UE, cota anuală la exportul de mere fiind de 40 de mii de tone. Moldovei îi va fi greu să concureze cu Polonia pe piața europeană, deoarece producătorii polonezi primesc subvenții mult mai mari decît cei moldoveni și deja și-au modernizat agricultura. Totodată, nu este exclus că Rusia își va închide în acest an piața și pentru merele poloneze, de aceea concurența pe piața europeană internă se va acutiza.

De menționat că Serbia a majorat exportul de mere în Rusia, în perioada aprilie-iunie 2014, de trei ori – pînă la 90 de mii de tone.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe 31 august, în Moldova este sărbătorită în mod tradițional Ziua Limbii de Stat. Cum să păstrăm limba maternă, în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав