X 
Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 276
Transnistria stiri: 1460

Curtea de Conturi remarcă un progres la Serviciul Vamal (VIDEO)

22 iul. 2014,, 15:19   Societate
3779 0
Foto: noi.md
Ponderea veniturilor administrate de organele vamale în bugetul de stat în anul 2013 a crescut cu 1,7 puncte procentuale față de anul 2012 și a constituit 79,7%. Aceste și alte date privind eficiența activității Serviciului Vamal al Republicii Moldova au fost menționate în cadrul prezentării la Curtea de Conturi a Raportului auditului conformității administrării fiscale a Serviciului Vamal, informează NOI.md.

În perioada de referință au fost înregistrate operațiuni de import în sumă totală de peste 59,8 miliarde de lei, iar ponderea TVA a constituit 69,% din totalul acumulărilor administrate de Serviciul Vamal. În cadrul ședinței s-a menționat că tendința de majorare a acumulărilor vamale se menține datorită îmbunătățirii activității Serviciului Vamal, implementarea și aplicarea metodelor moderne.

Directorul general al Serviciului Vamal, Tudor Balițchi, a ţinut să specifice că „atingerea țintelor la capitolul venituri vamale ramîne a fi o preocupare primordială a Serviciului Vamal și în acest sens continuă să fie elaborate și promovate instrumente noi de administrare vamală, care au ca impact sporirea gradului de conformare voluntară a importatorilor la plata impozitelor”. „Totodată, punem accent și în continuare la instrumente antifraudă care asigură prevenirea tentativelor de evaziuni fiscale”.

În calitate de exemplu pozitiv în activitatea instituției a fost menționată introducerea, în anul 2013, a declarației electronice a mărfurilor, ceea ce a redus substanțial timpul și cheltuielile la traversarea hotarului. Astfel, dacă în anul 2011 perfectarea declarației pe culoarul verde a constituit în medie 1 oră 40 min, atunci prin simplificarea și automatizarea procedurilor vamale, în prezent, declarantul poate să-și ridice declarația vamală cu ștampila liber de vamă în maximum 20 de minute din momentul prezentării acesteia organului vamal.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав