X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

De la 1 august Rusia va sista importul de mere, pere și gutui din Polonia

31 iul. 2014,, 09:30   Economie
3642 0
Foto: vesti.ru
Rusia intenționează să majoreze taxele la mărfurile din țările care au semnat acorduri de asociere cu UE, relatează NOI.md. Potrivit RBC, în „lista neagră” a mărfurilor din Ucraina ar putea fi incluse majoritatea produselor de consum: carnea, fructele, legumele, săpunul, șampoanele, încălțămintea. O altă listă va fi întocmită pentru Moldova, iar cu Georgia va fi stopat Acordul de liber schimb. Totodată, oficialii ruși afirmă că aceste măsuri ar putea să nu fie aplicate, dacă autoritățile Moldovei, Ucrainei și Georgiei vor convinge Moscova că relațiile lor cu UE nu vor prejudicia Rusia.

Proiectul elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice al Rusiei prevede pentru mărfurile moldovenești și ucrainești regim preferențial, care există în cadrul relațiilor dintre Uniunea Vamală și partenerii acestei structuri cu care nu sînt încheiate acorduri comerciale suplimentare. În particular, un asemenea regim există între UE și Rusia. În cadrul acestui regim tariful mediu la importul de mărfuri este de circa 7,8%.

În prezent, Moldova și Ucraina fac parte din Zona de liber schimb cu statele Uniunii Vamale și pot exporta în Rusia practic toate mărfurile cu taxa zero. Dacă documentul Ministerului Dezvoltării Economice al Rusiei în privința Ucrainei va fi aprobat, atunci taxele vor crește la importul a 130 de tipuri de mărfuri.

Această măsură are un cadru legal – anexa a șasea la Acordul de comerț liber în CSI. Potrivit acestei prevederi, statele participante la zona de liber schimb pot stabili taxe mai mari de zero față de țările din zona de liber schimb în cazul în care a crescut substanțial importul de mărfuri străine în una dintre țări. Anterior funcționarii au explicat că după ratificarea Acordului de asociere cu UE, prin Moldova și Ucraina în Rusia ar putea nimeri un flux mare de mărfuri europene.

Potrivit viceministrului Dezvoltării Economice al Rusiei, Alexei Lihaciov, nu este neapărat că acest document va fi propus Guvernului, totul depinde de negocierile dintre părți. Anterior directorul departamentului ministerului, Alexandr Țîbulski, a menționat că mai întîi va fi creat un grup de experți care va evalua riscurile pentru partea rusă. Potrivit lui Lihaciov, este prematur de vorbit despre unele modificări în proiect. „Se lucrează, documentul a fost prezentat spre dezbateri publice”, a precizat funcționarul rus.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав