X 
Cutremure stiri: 502

Cetățenii moldoveni tot mai des achită peste cu hotare cu cardurile bancare

2 aug. 2014,, 09:30   Economie
2978 0
Foto: gandul.info
Cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare folosesc cardurile bancare preponderent pentru efectuarea plăților prin transfer, în timp ce în Moldova cardurile sînt folosite în mare parte pentru ridicarea banilor în numerar. Cu toate acestea, se înregistrează o dinamică pozitivă a plăților prin transfer și în Moldova, relatează NOI.md.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, volumul plăților prin transfer efectuate peste hotare cu cardurile bancare emise în Moldova aproape de patru ori este mai mare decît volumul ridicării banilor în numerar.

Astfel, în aprilie-iunie 2014, volumul banilor în numerar ridicaţi prin intermediul cardului peste hotare a crescut cu 15% - pînă la 111,2 milioane de lei, iar volumul plăţilor prin transfer cu ajutorul acestor carduri a înregistrat o creştere de 40,2%, atingînd 426,3 milioane de lei. Volumul total al tranzacțiilor efectuate peste hotare cu cardurile bancare emise în Moldova (ridicarea banilor în numerar și plățile prin transfer) a crescut cu 34,1%, comparativ cu perioada similară a anului precedent - pînă la 537,6 milioane de lei.

Totodată, în Moldova deținătorii de carduri bancare continuă să le utilizeze preponderent pentru ridicarea banilor în numerar. Astfel, în aprilie-iunie 2014, volumul tranzacţiilor de ridicare a numerarului de pe conturile de card a depășit 6,1 miliarde de lei, înregistrînd o creştere de 14,9%, iar volumul plăţilor prin transfer cu ajutorul cardurilor a crescut cu 39,1% - pînă la 341,4 milioane de lei.

Volumul tranzacțiilor efectuate în Moldova, în trimestrul II al anului 2014, cu carduri bancare emise peste hotare a constituit 804,9 mil. lei, în creștere cu 24,9% față de perioada similară a anului precedent. Volumul banilor ridicați în numerar de pe cardurile emise peste hotare a crescut cu 18,5% - pînă la 507,5 mil. lei, iar volumul plăţilor prin transfer cu ajutorul acestor carduri a înregistrat o creștere cu 37,7% - pînă la 297,4 mil. lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав