Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Riscurile pentru băncile din Moldova în urma încetinirii creșterii economice a Rusiei sînt cu mult mai mici decît riscurile pentru energetică

8 aug. 2014,, 08:00   Economie
2672 0
Foto: noi.md
Riscurile pentru sectorul bancar al Moldovei în urma încetinirii creșterii economice a Rusiei din cauza sancțiunilor introduse de Occident și escaladarea conflictului din regiune este cu mult mai mic decît riscurile în energetică, din cauza dependenței de 100% de importul gazelor rusești. Declarația a fost făcută de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, comentînd, la rugămintea jurnaliștilor, studiul „Relațiile rusești ale Europei”, elaborat de către experții Fondului Monetar Internațional, relatează NOI.md.

Guvernatorul BNM a spus că analiza fondului este foarte conservatoare. Potrivit lui, FMI transmite semnale, avertizări pentru comunitatea internațională, investitori, își exprimă opinia și percepția situației curente și perspectivei de dezvoltare a ei. Dorin Drăguțanu a menționat că și BNM analizează relațiile interbancare ale instituțiilor financiare ale Moldovei și Rusiei, însă experții moldoveni nu consideră drept înalte riscurile pentru sectorul bancar al Moldovei, în urma încetinirii creșterii economiei Rusiei, susținînd că acestea sînt cu mult mai mici decît riscurile în domeniul energeticii.

„Noi conștientizăm riscurile și acolo unde există posibilitatea de a gestiona situația și de a reduce consecințele riscurilor, noi facem acest lucru, iar unde nu există alternativă – vom discuta în continuare. Noi pledăm pentru dialog, pentru o abordare diplomatică, căutarea compromisurilor, pentru a evita confruntarea sau unele decizii, ce ar putea agrava și mai mult situația”, a menționat guvernatorul BNM.

Anterior, experții FMI declarau că Moldova face parte din grupul țărilor Europei de Est, care ar putea fi prejudiciată cel mai mult în urma încetinirii creșterii economice în Rusia din cauza introducerii sancțiunilor de către Occident și escaladării conflictului în regiune. Analitica fondului denotă faptul că volumul investițiilor directe din Rusia în asemenea domenii ca sectorul bancar, energetică, metalurgie și industria extractivă depășește 5% din PIB-ul din Moldova, Belarus, Bulgaria și Muntenegru. Totodată, ponderea gazului rusesc în consumul total de resurse energetice este foarte considerabilă pentru Moldova și Belarus, care își acoperă consumul intern de gaz natural în proporție de 100% cu importuri din Rusia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав