Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

BNM nu va majora rata de bază

10 aug. 2014,, 10:00   Economie
4261 0
Foto : gov.ua
Banca Națională a Moldovei (BNM) nu intenționează să majoreze rata de bază, care acum constituie 3,5%. Informația a fost comunicată de guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, care a precizat că nicio bancă centrală din lume nu ridica rata de bază atunci cînd rata inflației în țară scade, relatează NOI.md.

Oficialul a amintit că în anul curent BNM deja de două ori a redus prognoza ratei inflației. „În prezent, riscurile deflaționiste sînt mult mai mari decît cele inflaționiste, rata inflației în țară este în scădere”, a spus Dorin Drăguțanu.

De menționat că joia trecută BNM a decis să mențină rata de bază la nivelul actual de 3,5% anual. De asemenea, a fost luată decizia de a menține la același nivel rata la creditele overnight – 6,5% și la depozitul overnight – 0,5%. Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută străină rămîne la același nivel de 14% din baza de calcul.

Potrivit BNM, decizia respectivă a fost luată pentru consolidarea perspectivelor de menţinere a ratei inflaţiei în jurul nivelului de 5%, cu o posibilă deviere de ± 1,5 puncte procentuale. Următoarea şedinţă a Consiliului de administraţie al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe 28 august 2014.

BNM menține rata de bază la același nivel mai bine de un an. Ultima dată BNM a modificat rata de bază la sfîrșitul lunii aprilie 2013 – de la 4,5% pînă la 3,5%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав