X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Igor Dodon participă la alegerile conducătorului Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE) ©

11 aug. 2014,, 14:09   Societate
4036 2
Foto : noi.md
În oraşul norvegian Tromsø, situat după cercul polar, continuă cea de-a 41 ediţie a Olimpiadei Mondiale de Şah, care a întrunit circa 1500 jucători din 170 de state ale lumii, inclusiv selecţionata Republicii Moldova. La turneu participă majoritatea jucătorilor din top -100 al ratingului mondial de şah, inclusiv norvegianul Magnus Karlsen.

În clasamentul general, după 7 tururi, selecţionata Moldovei se situează pe locul 65 din cele 177. Din componenţa formaţiunii masculine fac parte - cel mai bun şahist al ţării Viorel Bologan, precum şi marii maeştri, Dmitri Svetuşkin şi Vasile Sanduleac, maestrul internaţional, Vladimir Hamiţevici şi Liviu Cerbulenco. Selecţionata feminină este reprezentată de către Diana Baciu, Svetlana Petrenco, Elena Pîrţac, Olga Hîncu, Paula-Alexandru Ghiţu.

Totodată, în Norvegia se află şi conducătorul Federaţiei de Şah din Moldova, deputatul în Parlamentul RM, Igor Dodon. Vizita sa prevede nu doar acordarea de suport selecţionatei Moldovei, ci şi participarea la lucrările Adunării FIDE şi alegerea noului conducător al acestei organizaţii. În pagina din reţelele de socializare, politicianul şi-a îndemnat concetăţenii să susţină selecţionata moldovenească.

În cadrul Olimpiadei, Dodon a declarat că va semna acorduri bilaterale de colaborare cu federaţiile de şah din România şi Rusia.

În timpul întrevederii cu Preşedintele Federaţiei de Şah din România, Sorin Avram Iacoban, Igor Dodon şi-a salutat colegul român, menţionînd meritul acestuia în includerea, în România, a şahului drept obiect facultativ în curricula şcolară.

În rezultatul întîlnirii cu Preşedintele Federaţiei de Şah din Rusia, Andrei Filatov, a fost semnat un acord bilateral de colaborare, care prevede, în primul rînd, organizarea de turnee comune pentru copii şi tineret, contribuţia la participarea şahiştilor moldoveni la turneele pentru copii, juniori şi seniori în Rusia, precum şi proiecte comune, orientate spre popularizarea şi dezvoltarea şahului.

Plus la aceasta, Igor Dodona avut o întrevedere cu actualul Preşedinte al FIDE, Kirsan Iliumjinov, precum şi cu ex-campionul mondial în versiunea APŞ (Asociaţia Profesională de Şah,) şahistul rus, Viktor Kramnik.

Pe lîngă subiectele ce ţin de Olimpiadă, la 11 august, în prima zi a lucrărilor Adunării Generale a FIDE (Federaţiei Internaţionale de Şah), vor avea loc alegerile Preşedintelui acesteia. La acest post candidează actualul conducător al FIDE, rusul KirsanI liumjinov, şi ex-campionul mondial, Gari Kasparov, care reprezintă Federaţia de Şah din Croaţia. Fiecare federaţie (ţară) dispune de un singur vot la procedura de votare. În cadrul procedurii respective, Moldova este reprezentată de Igor Dodon.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?