Cutremure stiri: 502

Uniunea Europeană coase uniforme militare?

12 aug. 2014,, 01:05   Externe
5454 1
Foto : ruvr.ru
În localitatea Stadtallendorf din landul federal Hessen a avut loc ceremonia oficială de transmitere în subordinea Germaniei a unei unități militare olandeze, anunța, zilele tercute, ziarul german Die Welt.

Este pentru prima data cînd o țară europeană renunță de bunăvoie la unul dintre cele mai importante elemente ale suveranității, menționează experții de la Die Welt.

Este vorba despre Brigada aeromobilă 11 din Armata Regală a Olandei cu un efectiv de 2.100 de militari din subordinea diviziei Forțelor de reacție rapidă a Bundeswehrului german. La ceremonie au fost prezente aproximativ 3.000 de persoane, printre care și miniștrii Apărării din cele două țări: Ursula von der Leyen din Germania și Jeanine Hennis-Plasschaert din Olanda, care au spus că evenimentul reprezintă „începutul unei noi etape pe drumul către crearea unei singure armate europene”.

Die Welt anunță că a intrat în posesia unei scrisori trimise de către inspectorul principal al Forțelor Terestre germane, general-locotenent Bruno Kasdorf, pe numele președintelui Comisiei de Apărare din Bundestag, Hans-Peter Bartels. Astfel, în scrisoare se spune, între altele, că se lucrează în prezent la un alt proiect similar, care prevede includerea Brigăzii mecanizate 43 a Olandei în componența Diviziei 1 Blindata a Bundeswehr-ului ..

După cum scrie generalul Kasdorf, Forțele Terestre germane intenționează să joace rolul de „inspirator și pionier” în dezvoltarea cooperării militare europene. Astăzi, scrie el, armata germană își îndreaptă privirile spre sudul și estul continentului, avînd în vedere, pe lîngă Olanda, și contactele cu Austria și Polonia.

Die Welt citează, în această ordine de idei, declarațiile șefului Comisiei de Apărare din Bundestag, Hans-Peter Bartels, potrivit căruia „în sfîrșit a venit timpul să fie luate măsuri concrete pentru crearea armatei europene comune”. Experiența Forțelor Terestre, consideră Bartels, poate fi împrătășită acum și Marinei, formînd, de exemplu, echipaje mixte ale navelor de război.

E clar că subiectul politicii de apărare a Uniunii Europene ocupă, în ultimul timp, din nou un loc central pe agendă. În aceste zile, însă, Bruxellesul pășește parctic pe urmele Washingtonului, intensificînd în mod neîntemeiat temerile cu privire la mitul unei „agresiuni” din partea Rusiei. Și anume: introducerea sancțiunilor împotriva Rusiei, precum și ridicarea embargoului asupra livrărilor de arme și tehnologii militare Ucrainei, țară aflată în război civil.

Un detaliu curios. Stema Armatei Olandei înfățișează un leu, iar „protectorul” Bundeswehrului este vulturul. Astfel, s-a decis ca emblema noii unități militare să fie grifonul- un animal cu corp de leu, dar cu aripi și cap de vultur. Grifonii, potrivit diverselor mituri, reprezintă atît simbolul Binelui, cît și al Răului. Dar asta așa, ca printre altele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав