X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Dezastrul umanitar din Ucraina ar putea fi urmat de unul ecologic

14 aug. 2014,, 01:10   Externe
6085 3
Foto: ruvr.ru
Un convoi de camioane cu ajutor umanitar pentru locuitorii din sud-estul Ucrainei a plecat astăzi, 12 august, dintr-un oraș din regiunea Moscova.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii este dispus să contribuie la realizarea acestei misiuni. Între timp, autoritățile de la Kiev continuă operațiunile militare în regiune. Sub amenințare se află uzinele chimice din suburbiile Donețkului.

Locuitorii din Lugansk și Donețk vor primi în curînd asistență umanitară. După îndelungate tratative între Moscova și Kiev, populația din cele două regiuni va primi medicamente, apă și alimente.

Moscova, cu sprijinul Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), a reușit să convingă autoritățile de la Kiev să accepte un convoi cu ajutor umanitar. 280 de camioane Kamaz cu tone de cereale, zahăr, alimente pentru copii, medicamente, saci de dormit și stații electrice vor intra pe teritoriul Ucrainei pe un traseu convenit împreună cu autoritățile de la Kiev.

Ajutorul este destinat locuitorilor din Donbass care, în urma operațiunilor militare desfășurate de Kiev, au rămas fără electricitate, apă, îngrijiri medicale și chiar fără acoperiș deasupra capului.

Iar tot acest ajutor ar putea să nu aibă nicio valoare, dacă în regiune, pe lîngă catastrofa umanitară, ar izbucni și una ecologică. Trupele ucrainene continuă să bombardeze zone rezidențiale. Obuze cad nu numai în cartiere rezidențiale. Sub amenințare se află uzinele chimice.

Este suficient să fie aplicată o singură lovitură pentru ca o amenințare mortală să se răspîndească pe o rază de sute de kilometri în estul Ucrainei, spune Pavel Brîkov, purtătorul de cuvînt al companiei Stirol, care produce îngrășăminte, amoniac și produse polimerice.

„În interiorul uzinei chimice din Gorlovka se află un depozit de mononitrohlorbenzol. Ținînd cont de predominanta vînturilor, bazinele acvatice și acvatoriul Mării Azov, un eventual dezastru ar putea afecta zone pe o rază de cel puțin 300 de kilometri. Acestă substanță face parte din clasa a doua de pericol. Prin căile respiratorii, substanța ajunge în sînge și afectează toate organele. Aceasta duce la un deznodămînt letal”.

De asemenea, pe teritoriul regiunii trece o ramificație a celei mai mari conducte de amoniac din lume. În cazul unui eventual incendiu, consecințele pot fi dezastruoase.

Însă autoritățile de la Kiev nu se gîndesc la pericolul la care îi expun nu numai pe locuitorii din sud-estul Ucrainei, dar și pe cei din regiunile și chiar din țările învecinate. Pentru lipsa de bun-simț vor plăti urmașii: contaminarea chimică a terenurilor poate avea un impact negativ asupra mai multor generații.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?