X 
Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 280
Transnistria stiri: 1461

Europa își calculează pierderile și îl sfătuie pe Iațeniuk să nu se atingă de conducta de gaz

15 aug. 2014,, 00:35   Externe
9174 8
Foto: ruvr.ru
Experții agricoli din spațiul comunitar se reunesc de urgență pe 14 august la Bruxelles pentru a analiza posibilitatea unor măsuri de stabilizare a pieței.

Uniunea Europeană continuă să-și calculeze pierderile pe care le va suporta în urma sancțiunilor aplicate de Rusia. Conform estimărilor Eurostat, UE riscă să pierdă o piaţă de 12 miliarde de euro.

Unele state membre ale UE se gîndesc deja să depună o plîngere la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) împotriva Rusiei. Dar, așa cum a subliniat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, Moscova a fost constrînsă de Bruxelles să elaboreze măsuri de ripostă. Tocmai Bruxellesul a încălcat în mod flagrant normele OMC. Rusia a impus măsuri de salvgardare tocmai pentru „a exclude în viitor orice încălcare a obligațiilor asumate de partenerii noștri în fața Federației Ruse”, a subliniat Serghei Lavrov.

„Au fost adoptate decizii, inclusiv din partea UE, care au limitat în mod semnificativ posibilitățile de finanțare a producătorilor autohtoni. Astfel, pe propria noastră piață a produselor agricole s-a creat o concurență neloială în favoarea producătorilor europeni. Al doilea considerent este cel legat direct de securitatea națională a Rusiei. Dacă țările se unesc împotriva noastră și introduc sancțiuni sectoriale împotriva Federației Ruse, atunci ele nu mai pot să fie numite „parteneri buni””.

Pierderile directe suferite de agricultorii europeni nu sunt decît o parte a problemei. Potrivit publicației britanice Farmers Weekly, vor suferi pierderi și zeci de mii de fermieri care nu sunt direct legați de exporturile în Rusia. Supraproducția va trebui „aruncată” pe piața UE. Prețurile ar putea să se prăbușească, afacerile vor deveni neprofitabile și producătorii vor suporta pierderi colosale.

Sancțiunile împotriva Rusiei amenință cu o „creștere a prețului la grîu” și, în consecință, chiar cu o penurie de pîine, adaugă The Daily Telegraph.

Și Kievul pregătește un propriu „portofoliu de sancțiuni” împotriva Rusiei. Autoritățile ucrainene au decis să includă în el totul: de la interzicerea investițiilor și livrărilor de mărfuri pînă la cele ale concertelor vedetelor de muzică pop din Rusia, vînzărilor de cărți și filme. Mai mult, premierul Iațeniuk amenință că va „interzice tranzitul” de orice resurse energetice rusești pe teritoriul Ucrainei.

Iațeniuk, potrivit presei europene, a fost sfătuit „să nu se apropie de conducta de gaz”. Giganții energetici germani RWE, E.ON și Wintershall, precum și compania slovacă SPP, au declarat că nu comentează asemenea „absurdități”.

Europa ar putea pierde un partener strategic de încredere, spune expertul Dmitri Danilov. „Rusia coboară acum la etapa în care ar fi trebuit să-și „construiască o fortăreață”, pentru a se apăra, și nu numai cu ajutorul avioanelor și armelor nucleare, ci să-și protejeze interesele economice, să caute noi parteneri, să prindă putere finaciară. Acest conflict va lovit în Europa nu numai în ceea ce privește relațiile UE-Rusia, dar și în ceea ce privește pozițiile europene în lume”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав