X 
Cutremure stiri: 502

Încasările la bugetul transnistrean nu sînt suficiente nici măcar pentru asigurarea plăţilor sociale

15 aug. 2014,, 11:48   Economie
3039 2
Foto: evz.md
Situaţia social-economică din Transnistria se agravează continuu şi încasările la buget nu sînt suficiente nici măcar pentru plăţile sociale. Această problemă a fost abordată la şedinţa convocată de liderul autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, cu premierul regiunii, Tatiana Turanskaia, şi ministrul de finanţe, Elena Grijul.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al liderului tiraspolean, Grijul a raportat că după luna iulie se atestă tendinţa de aplanare a situaţiei negative cu încasările de venituri la buget, deşi acestea nu sînt suficiente deocamdată pentru asigurarea tuturor plăţilor sociale. „Dacă însă situaţia economică externă nu va continua să se agraveze, cred că pînă în luna octombrie vom reuşi să stabilizăm situaţia în domeniul bugetar”, a estimat ea.

Participanţii la şedinţă au formulat o serie de propuneri avînd ca scop stabilizarea situaţiei din economie. În particular, s-a vorbit despre "posibilităţile de creştere a încasărilor la bugetul de stat, dar şi despre măsurile de optimizare a părţii de cheltuieli a bugetului".

A fost abordată şi problema privind "asigurarea securităţii energetice a republicii, ţinînd cont de riscurile legate de o eventuală sistare a livrărilor de gaze".

Şevciuk s-a referit la importanţa discuţiilor asupra problemelor din sfera social-economică şi a căilor de rezolvare a acestora, în cadrul platourilor de discuţii. S-a decis convocarea unei "consfătuiri de guvern lărgite, cu antrenarea experţilor, a reprezentanţilor societăţii şi ai mediilor ştiinţifice, în vederea elaborării unor măsuri unificate echilibrate pentru stabilizarea şi dezvoltarea economiei Transnistriei".

Datele Comitetului Vamal arată că în luna iulie volumul comerţului exterior al Transnistriei a constituit $206,4 milioane, cu $9 milioane mai mult decît cel din iunie. Exporturile au crescut cu $2,6 milioane - pînă la $65,4 milioane, iar importurile – cu $6,1 milioane - pînă la $140,9 milioane. Comparativ cu iulie 2013, creşterea a fost de 36,5%, 62,1% şi, respectiv, 27%.

Totuşi, autorităţile regiunii continuă să afirme că situaţia din Transnistria s-ar agrava din cauza blocadei economice din partea Moldovei şi a Ucrainei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав