Arşiţa stiri: 215
Jocurile Olimpice stiri: 281
Transnistria stiri: 1418

Kievul trebuie să lucreze pentru a îmbunătăți drepturile rușilor în Ucraina, afirmă secretarul general al OSCE

25 aug. 2014,, 08:45   Externe
4451 3
Foto : agerpres.ro
Secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier, a declarat că Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa urmărește să stabilească o zonă de securitate "de la Vancouver la Vladivostok", în care Europa este luată în considerare în context atît ca dimensiune transatlantică cît și eurasiatică, informează agenția RIA Novosti, duminică în ediția rusă online.

"Ucraina trebuie să lucreze împreună cu comunitatea internațională pentru a îmbunătăți condițiile comunității ruse din țară", a subliniat duminică secretarul general al OSCE la Forumul european de la Alpbach (Austria), în cursul discuțiilor asupra Ucrainei în contextul politicii UE.

"Am cerut Misiunii speciale de observare să îmi raporteze cum se simt comunitățile ruse din Ucraina. Cînd după Maidan, parlamentul a încercat să adopte o lege de a reduce statutul limbii ruse, acesta a fost unul dintre elementele ce au condus la antagonism în țară", a remarcat el.

"Primim plîngeri că (rușii) nu au suficiente școli, nu au suficiente grădinițe. Acesta este aspectul în care comunitatea internațională ar trebui să lucreze. Noi trebuie să lucrăm cu Ucraina pentru ca ea să dea mai mult spațiu minorităților sale", a adăugat Zannier.

În acest caz, a mai notat Zannier, OSCE are drept scop să stabilească o zonă de securitate "de la Vancouver la Vladivostok", în care Europa este luată în considerare în context atît ca dimensiune transatlantică cît și eurasiatică.

"UE tinde în mod explicit spre una dintre aceste dimensiuni — transatlantică. Aceasta ne-a fost de mare ajutor în Balcani, unde UE are o mare putere de atracție. Cînd trecem la Ucraina, acolo situația este diferită", a mai remarcat secretarul general al OSCE.

RIA Novosti amintește că protestele masive antiguvernamentale au început în regiunile din sud-estul Ucrainei la sfîrșitul lunii februarie 2014. Ele au fost un răspuns al localnicilor la schimbarea violentă a puterii în țară și încercarea ulterioară a Radei Supreme de a anula legea ce acordă limbii ruse statutul de limbă regională. Centrul de opoziție al cetățenilor proruși față de noile autorități de la Kiev a devenit Donbas (Bazinul carbonifer Donețk n.r.).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав