X 
Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4066

Eliberarea Moldovei a fost marcată cu marşuri, concerte şi alte acţiuni

25 aug. 2014,, 12:21   Societate
2782 0
Foto: noi.md
Ziua eliberării Moldovei de nazişti a fost sărbătorită pe 24 august cu depunere de flori la Complexul Memorial "Eternitate", o varietate de activităţi, un marş şi concert cu participarea artiştilor internaţionali.

Potrivit agenţiei "Infotag", deputaţi din cadrul Partidului Democrat şi Partidului Comuniştilor, precum şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice în Republica Moldova, au depus flori la memorial.

Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat că "în urma operaţiunii Iaşi-Chişinău, Moldova a fost eliberată de nazişti". Potrivit lui, "circa 400 de mii de moldoveni au fost pe front şi ceea ce este Republica Moldova astăzi, dar și Europa, au fost posibile datorită veteranilor de război, care au luptat pentru un viitor mai bun".

Preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a spus că "această zi va rămîne pentru totdeauna în istorie".

"Ar fi fost bine dacă Guvernul, împreună cu poporul, sărbătorea această zi şi ar fi adus un omagiu soldaţilor, ofiţerilor şi generalilor care au obţinut victoria", a spus el.

Potrivit ambasadorului Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametşin, "această zi este un exemplul al faptului cum oamenii ţin minte şi onorează memoria victimelor, precum şi al modului în care supravieţuitorii transmit informaţii despre trecut tinerei generaţii".

Partidul Socialiştilor a organizat în centrul oraşului Marşul memoriei, care a pornit de la Arcul Victoriei pînă la Memorial, pentru a depune flori. Organizatorii susţin că la marş au participat 11 mii de oameni. Preşedintele partidului, Igor Dodon, le-a mulţumit veteranilor pentru curajul, vitejia şi patriotismul de care au dat dovadă în timpul războiului. Seara, în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei a avut loc un concert cu participarea artiştilor din Rusia Oleg Gazmanov şi Irakli.

În aceeaşi zi, Partidul Comunist Reformator a desfăşurat un protest în faţa Guvernului, încercînd să stabilească pe piatra comemorativă o noua placă, dar poliţia, care asigură ordinea publică, i-a împiedicat să facă acest lucru.

În plus, cu ocazia celor 70 de ani de la eliberarea Moldovei de nazişti o serie de organizaţii nonguvernamentale au desfăşurat acţiuni de restabilire a complexului memorial din Leuşeni.

Operaţiunea Iaşi-Chişinău a început în dimineaţa zilei de 20 august 1944 cu un atac puternic de artilerie, prima parte a căruia consta în zdrobirea apărării inamice înainte de atacul de infanterie şi tancuri, iar a doua – în însoţirea atacului cu artilerie. Pînă la 26 august întreg teritoriul Republicii Moldova a fost ocupat de trupele sovietice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?