X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Analişti din Odesa: Statul Bugeacului este o utopie

28 aug. 2014,, 10:37   Societate
4946 2
Foto: kubey.at.ua
Locuitorii din sud-vestul regiunii Odesa au în continuare aspiraţii proruseşti, însă despre o susţinere masivă a ideii de creare a propriului stat pe pămînturile Bugeacului nu poate fi vorba, relatează NOI.md cu referire la portalul de ştiri Gagauzinfo.md.

Astfel, în opinia politologului din Odesa Artiom Filipenko, „proiectul creării unui stat unic al Bugeacului, potrivit căruia se preconizase unirea găgăuzilor care locuiesc în Moldova şi Ucraina, în prezent şi-a pierdut actualitatea”.

„Deşi aspiraţiile proruseşti în Basarabia sînt puternice (sud-vestul regiunii Odesa), nu cred că se va ajunge la conflicte. Totuşi, există trista experienţă a Donbassului”, menţionează Filipenko.

În acest context, analistul menţionează că „şi autonomia găgăuză a Moldovei a ajuns într-o situaţie foarte complicată. Mai ales după ce Turcia, care finanţează dezvoltarea regiunii, nu a sprijinit aspiraţiile unei părţi a elitei locale de suveranizare a acestei formaţiuni autonome”.

Acest punct de vedere este împărtăşit şi de politologul din Odesa Taras Berezoveţ, care consideră că tentativele unor acţiuni militare în raioanele basarabene de lîngă Dunăre sînt sortite eşecului.

„Separatiştii nu au nicio şansă: dacă cineva va provoca confruntări, atunci se va ciocni de o rezistenţă dură. Or, la Bolgrad, precum se ştie, este dislocată o unitate militară a Forţelor Armate ale Ucrainei”, conchide Berezoveţ.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?