Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Reprezentantul special al OSCE: Fără participarea Tiraspolului, întrunirile noastre nu au sens(VIDEO)

28 aug. 2014,, 12:21   Societate
3140 3
Foto: noi.md
Reprezentanții Tiraspolului în procesul de reglementare a conflictului transnistrean nu și-au confirmat deocamdată prezența la următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2, care se va desfășura în septembrie la Viena. Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul unei conferințe de presă susținută de vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, și reprezentantul special al președintelui OSCE pentru reglementarea diferendului transnistrean, Radojko Bogojević, informează NOI.md.

Oficialul OSCE va întreprinde mîine o vizită la Tiraspol pentru a discuta pe marginea agendei următoarei runde de negocieri. Acesta a anunțat că reprezentații Rusiei și Ucrainei și-au confirmat deja participarea la întrunirea de la Viena.

„Fără participarea Tiraspolului aceste întruniri nu au sens. Acum pregătim agenda pentru întrunirea din septembrie de la Viena. Am avut deja două amînări anul acesta, una în aprilie și alta în iulie. Îmi exprim speranța că Tiraspolul va accepta să participe. Este un semnal pozitiv că ambasadorul rus și colegii lui din Ucraina și-au confirmat oficial participarea la această rundă”, a menționat Bogojević.

Potrivit lui Eugen Carpov, pe agenda următoarei întrevederi a fost inclusă din nou problema școlilor moldovenești din stînga Nistrului, cea a fermierilor și subiecte legate de cooperarea economică. Carpov a ținut să precizeze că Chișinăul își dorește identificarea unei soluții pe termen lung pentru problema școlilor moldovenești.

„Am propus să acordăm atenție subiectului școlilor. Am găsit o soluție de comun acord, să fie achitate datoriile de către Chișinău, dar noi vrem un mecanism de durată, care să asigure garanții pentru ca activitatea școlilor să nu fie perturbată în viitor. Am vorbit despre accesul fermierilor la pămînturile de după traseul Tiraspol-Rîbnița, dar problema a fost soluționată pe jumătate. Sîntem pregătiți să aducem argumente și la capitolul așa-numitei blocade economice”, a explicat Carpov.

Următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 este planificată pentru perioada 11-12 septembrie, la Viena, Austria.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?