X 
Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4067

Judecătorii moldoveni vor fi asistați de magistrați europeni

1 sep. 2014,, 10:55   Societate
2768 1
Foto: noi.md
O misiune formată din șase judecători olandezi va veni în Moldova la finele lunii octombrie pentru a acorda asistență magistraților moldoveni în procesul de activitate. Inițiativa aparține Ministerului Justiției și face parte dintr-un program destinat magistraților și procurorilor locali, informează NOI.md cu referire la informațiile prezentate de ministrul Oleg Efrim în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit ministrului, judecătorii occidentali vor monitoriza ședințele de judecată și activitatea magistraților autohtoni, dar nu vor participa la adoptarea hotărîrilor și nici nu vor influența în vreun fel deliberările. Autoritățile își propun, prin acest proiect, să continue lupta cu corupția și să sporească gradul de profesionalism al judecătorilor.

„Este un program de asistenţă orientat spre creşterea capacităţilor şi abilităţilor profesionale, în contextul reformării sectorului justiţie. Să fie din start înţeles că nu aducem judecători, procurori şi ofiţeri pentru CNA ca să înlocuiască oamenii noştri. Cu alte cuvinte, ei vor fi resurse pentru oamenii noştri. Ei vor monitoriza şi vor urmări şedinţele de judecată, dar şi activitatea celorlalte autorităţi pe care le-am numit, dar ei nu vor participa la adoptarea hotărîrilor şi nu se vor pronunţa asupra legalităţii acestor hotărîri”, a precizat Oleg Efrim.

Totodată, ministrul a menționat că niciun fel de ingerință a magistraților străini în actul justiției din Republica Moldova nu va fi admisă, precizînd că menirea misiunilor europene este să-și împărtășească experiența. Potrivit lui Efrim, cheltuielile legate de vizita primei misiuni de judecători europeni în Moldova vor fi suportate integral de Guvernul Olandei, proiectul urmînd a fi implementat pe larg deja după alegerile din noiembrie.

„Vorbim de asistenţă pentru ridicarea capacităţilor oamenilor noştri care muncesc în justiţie. Ei vor urmări activitatea judecătorului naţional sub aspect de etică şi deontologie, organizare a procesului de judecată, administrarea judecătorească, sistemele informaţionale”, a specificat Efrim.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?