X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

La ce să ne așteptăm de la summitul NATO din Țara Galilor?

5 sep. 2014,, 00:39   Externe
4175 5
Foto : ruvr.ru
În drum spre summitul NATO din Țara Galilor, găzduit de orașul Newport în zilele de 4 și 5 septembrie, președintele SUA, Barack Obama, a efectuat o vizită în Estonia, unde s-a întîlnit cu liderii celor trei state baltice.

Dacă Letonia, Lituania și Estonia cu președinții lor au stabilit politica NATO în Europa și în Ucraina, atunci, după discuțiile purtate la Tallinn, nu mai are niciun sens ca Barack Obama să fie prezent la summitul de la Newport. „Trioul Baltic” are pentru NATO propriul „contraplan”. Entuziasmul proamerican al „balticilor” creează confuzie în rîndul „adulților” europeni din cadrul NATO.

După întîlnirea cu președintele estonian, Toomas Hendrik, Barack Obama a declarat că Statele Unite ale Americii vor spori prezența Forțelor sale Aeriene în țările baltice. Acest lucru se va face, ce-i drept, pe baza unei rotații intense pe aerodromurile statelor baltice, și nu prin crearea de noi baze permanente.

Pe agenda summitului figura, inițial, situația din Afganistan, Irak și chestiunea referitoare la creșterea contribuțiilor țărilor membre NATO la bugetul militar al blocului militar. Însă la acestea s-a mai adăugat acum și situația din Ucraina. Președintele Poroșenko se va întîlni pe 5 septembrie cu membrii Alianței și le va spune de ce anume are nevoie Guvernul de la Kiev pentru a se proteja împotriva unei „agresiuni din partea Rusiei”.

Deocamdată NATO intenționează să creeze un fel de „brigadă de zbor” cu un efectiv de 5.000 de soldați. Acesta va îndeplini funcția de reacție rapidă în cazul producerii unei „situații de urgență” la frontierele estice ale blocului. Pentru această „forță zburătoare” va fi creată o nouă infrastructură sub forma a cinci baze NATO în țări din Europa Centrală și de Est. Una dintre aceste baze va fi amplasată, cel mai probabil, în Estonia.

În plus, Alianța Nord-Atalntică intenționează să intensifice exercițiile militare și procesul de colectare a informațiilor în Europa și schimbul lor.

Pe lîngă „măsurile antirusești” care figurează pe ordinea de zi a summitului NATO, țările baltice propun: crearea de baze permanente ale NATO pe întregul perimetru al frontierei cu Rusia; sporirea prezenței Forțelor Aeriene și Navale ale NATO în Marea Baltică și în Marea Neagră; soluționarea urgentă a problemei referitoare al aderarea Kievului la Alianța Nord-Atlantică și începerea furnizării de armament (inclusiv greu) autorităților de la Kiev.

Împotriva livrărilor directe de arme în Ucraina și aderării Kievului la NATO se pronunță Germania, Franța, Italia, Spania. Pentru aceasta este nevoie de anularea acordurilor privind principiile relațiilor dintre Moscova și NATO din 1997. Însă niciunul dintre vechii europeni membri NATO nu doresc să „irite” Rusia. Europa din vestul statelor baltice este conștientă că Moscova poate să ofere un răspuns adecvat în acest caz.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?