Cutremure stiri: 506

„Zbuciumul rusesc” al Uniunii Europene

5 sep. 2014,, 01:05   Externe
8787 27
Foto : ruvr.ru
Comisia Europeană elaborează un nou pachet de sancțiuni antirusești. Discuțiile în acest sens au loc pe fundalul intensificării contradicțiilor în interiorul Uniunii Europene.

Problema referitoare la înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei a adîncit și mai mult divizarea spațiului comunitar. Tot mai multe țări pun la îndoială temeinicia promovării unei asemenea politici. Totodată, își înăspresc poziția țările care se află în mod tradițional în sfera de influență a Statelor Unite ale Americii.

Printre acestea se numără, în primul rînd, Marea Britanie care înțelege conceptul de solidaritate euro-atlantică ca „a fi docil” Washingtonului. Anume premierul britanic, David Cameron, este cel care, zilele acestea, face declarații vehemente. Între altele, el a lansat ideea cu privire la blocarea accesului Rusiei la rețeaua bancară SWIFT, de asemenea, potrivit ziarului american The Wall Street Journal, a încercat să oblige UE „să-și sincronizeze” politica de sancțiuni cu măsurile punitive americane, inclusiv în domeniul exporturilor de produse high-tech și de arme.

Această ultimă solicitare agravează confruntarea între Marea Britanie și Franța. Anterior, Paris a făcut „lobby” pentru decizia potrivit căreia embargoul asupra exportului de arme către Rusia nu se aplică în cazul contractelor încheiate înainte de 1 august 2014, între altele este vorba despre contractul privind livrarea de portelicoptere de tip Mistral.

E suficient un conflict anglo-francez pentru a înțelege gradul de contradicții în Uniunea Europeană. „Unitate în rîndurile Uniunii Europene nu a fost și nu va fi”, subliniază ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov.

Cu toate acestea, o serie de alte țări din spațiul comunitar se pronunță împotriva înăspririi sancțiunilor antirusești. Printre acestea se numără Ungaria, Cipru, Slovacia și Cehia. Premierul Slovaciei, Robert Fico, a numit drept „inutile și contraproductive” noile sancțiuni ale UE împotriva Rusiei. Și omologul său ceh, Bohuslav Sobotka, consideră că, în loc de a impune noi sancțiuni, Uniunea Europeană ar trebui să se focuseze pe activitatea diplomatică „pentru a rezolva criza din Ucraina”. „Nu am observat ca noi să facem ceva”, a subliniat șeful Guvernului ceh.

UE începe să înțeleagă că o intensificare a confruntării dintre Moscova și Bruxelles se va solda cu pierderi pentru fiecare european, avînd în vedere aprovizionarea cu energie din Rusia.

Surse diplomatice de la Bruxelles confirmă că autoritățile UE nu au reușit să-și convingă adversarii de sancțiuni antirusești să-și schimbe poziția. „În urma discuțiilor a devenit clar că Cehia, Slovacia, Ungaria și Cipru au propriile viziuni asupra extinderii sancțiunilor”, a declarat, pentru agenția Interfax-Ucraina, un diplomat european care a dorit să își păstreze anonimatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав