X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

Al doilea contingent de militari moldoveni a plecat în Kosovo

8 sep. 2014,, 08:30   Societate
3844 0
Foto: army.md
Al doilea contingent de militari moldoveni, format din 40 de persoane, a plecat sîmbătă în provincia sîrbă Kosovo.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Ministerul Apărării al Republicii Moldova, contingentul va fi transportat cu un avion ce face parte din grupul SUA în Europa. Printre militari, marea parte a căruia sînt infanterişti, există un grup de genişti. Pe lîngă patrularea teritoriului ei se vor ocupa de dezamorsarea muniţiilor depistate. Potrivit unuia dintre ofiţerii contingentului, Igor Leviţchi, toţi soldaţii au fost selectați cu atenţie, instruiţi şi testaţi în conformitate cu procedurile şi normele operaţiunilor internaţionale de menţinere a păcii. Ei vor fi dislocaţi în nordul regiunii Metohia, în zona de responsabilitate a forţelor de menţinere a păcii în Italia.

Primul contingent a plecat în Kosovo pe 8 martie pentru a participa la operaţiunile de menţinere a păcii sub egida ONU – Multinational Battle Group West.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat participarea militarilor la operaţiunea de menţinere a păcii din Kosovo, sub egida NATO şi UE la sfîrşitul anului 2013. Costul de participare la operaţiune în cursul anului va fi de aproximativ $2,5 milioane. Cea mai mare parte a costurilor şi-a asumat-o Italia, o treime din costurile vor fi acoperite de către Republica Moldova.

Moldova din 2003 participă la operaţiuni de menţinere a păcii ale comunităţii internaţionale şi timp de 11 ani, la astfel de operaţiuni au participat 90 de militari angajați pe bază de contract. Astfel, la mijlocul anilor 2000 ei au participat la şase deplasări în Irak, unde în zona de responsabilitate a trupelor americane a deminat zona şi tratat populaţia locală. Genişti moldoveni au neutralizat mai mult de 388 de mii de obiecte explozive.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав