X 
Cutremure stiri: 502

Ucraina: UE este gata să revină asupra sancțiunilor dacă armistițiul va fi "durabil" și vor începe negocieri (Rompuy)

8 sep. 2014,, 08:45   Externe
3245 2
Foto : agerpres.ro
Uniunea Europeană (UE) este gata să revină asupra noilor sancțiuni pe care intenționează să le adopte împotriva Rusiei, însă numai dacă armistițiul din estul Ucrainei va fi unul "durabil" și dacă vor începe negocieri de pace, a afirmat, duminică, președintele în exercițiul al Consiliului European, Herman Van Rompuy, informează AFP.

"Am remarcat că Rusia nu acceptă decțt cu greu negocieri serioase. Armistițiul este un pas important, însă este doar unul singur", a explicat Van Rompuy la postul de televiziune belgian VRT.

Președintele Consiliului European a amintit că "pentru a spori presiunea asupra Rusiei, UE a adoptat sancțiuni în mai multe faze". "În timpul ultimului Consiliu European (din 30 august) am accelerat (adoptarea de sancțiuni) și aceasta s-a concretizat în timpul săptămțnii care s-a încheiat. Luni sancțiunile vor fi aprobate oficial de către șefii de guvern", a explicat Rompuy.

Cu toate acestea, Herman Van Rompuy a declarat că UE este gata să revină asupra acestor sancțiuni "dacă armistițiul va fi unul durabil și/sau dacă vor începe negocieri de pace".

"Cel mai important era să ajungem la o încetare a focului. Au existat cțteva incidente. Trebuie să așteptăm pentru a vedea dacă aceste incidente vor dura sau au fost excepții", a spus președintele Consiliului European, referindu-se la exploziile care s-au făcut auzite sțmbătă noaptea în estul Ucrainei, lțngă Mariupol, și la uciderea unei femei în această zonă, evenimente care ar putea zădărnici armistițiul.

"În orice caz, s-a înregistrat un acord de încetare a focului, după peste 2.000 de morți, să nu uităm acest lucru. Între aceasta și pace este încă o cale lungă și negocierile trebuie să înceapă pe cțt de repede posibil", a insistat Rompuy, care își va preda atribuțiile la sfțrșitul lui noiembrie actualului premier al Poloniei, Donald Tusk.
Rusia a avertizat sțmbătă că va reacționa în cazul unor noi sancțiuni din partea UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав