Arşiţa stiri: 170
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

Șeful SIS dezvăluie cine vrea „să rupă în bucăți” Moldova

9 sep. 2014,, 11:00   Societate
5598 25
Foto: noi.md
Serviciul de Informații și Securitate a elaborat o hartă a riscurilor și amenințărilor la adresa statului, care conține peste 100 de ONG-uri, servicii, organizații, partide și instituții de presă. Anunțul a fost făcut de șeful SIS, Mihai Balan, în cadrul unui interviu acordat postului de radio "Europa Liberă", informează NOI.md.

Funcționarul a dat asigurări că instituția pe care o conduce monitorizează îndeaproape toate declarațiile cu tentă extremistă, dar și activitatea organizațiilor potențial periculoase pentru Republica Moldova. Cu toate acestea, șeful SIS-ului a explicat că, în lipsa pîrghiilor necesare, în timpul organizării unor manifestații în masă, instituția înregistrează dificultăți în identificarea provocatorilor.

„Aceste organizații sînt gata să sfîșie acest pămînt, să rupă în bucăți țara. SIS-ul cunoaște și monitorizează în limitele legislației aceste structuri și persoane. Să nu se creadă că totul se permite în țara noastră. Vă sigur că nicio declarație cu tentă extremistă sau separatistă nu este lăsată fără atenția SIS-ului. Și dacă nu azi, mîine, autorii acestora vor trebui să răspundă în fața legii”, a explicat Balan.

Potrivit lui Balan, recent, în sudul țării au fost descoperite grupări de provocatori și organizatori, care recrutau cetățeni și îi antrenau în anumite cantonamente peste hotarele țării, avînd ulterior sarcina de a destabiliza situația din țară. Mai mult, șeful SIS-ului a anunțat că în acest caz sînt implicate persoane cu funcții de răspundere din administrația Găgăuziei.
Funcționarul a ținut să precizeze că în vizorul SIS-ului, la ora actuală se află și regiunea transnistreană. Dincolo de grupările separatiste din stînga Nistrului, regiunea generează o serie de fenomene periculoase pentru țara noastră, inclusiv crimă organizată și atacuri cibernetice, a explicat Balan.

„Ce pericol poate fi mai mare decît atunci cînd 10% din teritoriul Republicii Moldova este ocupat de formațiuni separatiste, staționează ilegal trupe străine, sînt organizate anumite grupări care se ocupă cu contrabanda, crime organizate”, a menționat Balan.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав