X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4074

Candu: Reprezentanţii statului la BEM nu au decis dacă vor da acceptul pentru tranzacţia cu „Unibank”

11 sep. 2014,, 09:45   Economie
3238 1
Foto: noi.md
"Deocamdată, nu a fost luată o decizie dacă reprezentanţii statului la Banca de Economii vor da acceptul pentru tranzacţia BEM-Unibank", a declarat ministrul Economiei, Andrian Candu.

Potrivit agenţiei "Infotag", ministrul a menţionat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că "statul are posibilitate să oprească orice fuziune, pentru că deţine o cotă de blocaj".

"Dar pentru a lua decizia de a permite sau nu această fuziune, trebuie să analizăm cifrele, planul de fuziune, să discutăm cu conducerea ambelor bănci şi să vedem care este scopul final al acestei acţiuni. De asemenea, trebuie să vedem care sînt beneficiile Republicii Moldova în cazul fuziunii", a spus Candu, precizînd că în timpul cel mai apropiat va veni cu o opinie profesionistă la acest subiect.

Ministrul a admis că statul ar putea participa la majorarea capitalului BEM în cazul în care va fi acceptată fuzionarea celor două instituţii bancare, astfel încît statul să nu piardă pachetul de blocaj. "Cînd trebuie, găsim bani. Nu fiţi pesimişti", a spus ministrul Economiei la constatarea unei jurnaliste că statul, de obicei, nu are bani.

Andrian Candu a menţionat că experienţa altor state arată că asemenea fuziuni au succes.

"Dacă o astfel de fuziune aduce beneficii sectorului financiar, iar statul Republica Moldova nu pierde, atunci ea trebuie să se desfăşoare. De obicei, fuziunile în business au succese. Să vedem în perspectivă care va fi rezultatul unei astfel de fuziuni", a spus Candu.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola a ţinut să precizeze că UE îşi doreşte ca în Republica Moldova să existe un sistem bancar transparent, iar legislaţia bancară să fie implementată în totalitate, precizînd că comunitatea europeană urmăreşte îndeaproape evoluţiile din sistemul bancar din Republica Moldova.

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a anunţat că examinează cererea parvenită din partea Băncii de Economii S.A. pentru procurarea cotei de 100% din capitalul social al "Unibank". Totodată, instituţia a precizat că tranzacţia nu presupune în sine fuziunea celor două bănci, după ce în presă au apărut mai multe informaţii că cele două instituţii bancare au intenţia să fuzioneze.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?