Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Premierul român consideră „normală” critica din partea Moscovei

18 sep. 2014,, 13:00   Societate
3666 3
Foto: noi.md
Premierul român, Victor Ponta, consideră "normală" critica la adresa sa din partea Federaţiei Ruse. Această opinie premierul și-a exprimat-o miercuri, la începutul şedinţei Guvernului de la Bucureşti, relatează agenţia "Infotag".

"Mă bucur ca sînt criticat de Moscova, pentru că îmi doresc ca Republica Moldova să fie în UE pînă în 2019. Reunirea României cu Republica Moldova în Uniunea Europeană este un obiectiv strategic pentru guvernul proeuropean de la Chişinău şi pentru Guvernul României", a spus Ponta.

El a menţionat că "direcţia de dezvoltare pe care a ales-o Guvernul de la Chişinău este una corectă".

"Este normal să fiu criticat de Moscova pentru faptul că îmi doresc alături de prim-ministrul Iurie Leancă ca Moldova să fie în Uniunea Europeană pînă în 2018-2019. Poate că este un obiectiv prea ambiţios, dar, dacă nu ai obiective ambiţioase, nu le atingi. Cred că reunirea României cu Moldova în cadrul Uniunii Europene, nu în alt fel, e un obiectiv strategic pentru Guvernul proeuropean de la Chişinău şi pentru Guvernul României, şi pentru toţi cei care văd un viitor proeuropean pentru Republica Moldova", a afirmat Ponta.

Ministerul rus de externe şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa declaraţiilor premierului român referitoare la viitorul Moldovei. Săptămîna trecută, în cadrul unei întîlniri cu activul Partidului Social Democrat la Alba Iulia, Victor Ponta a anunţat că speră la o "a doua Mare Unire", care ar putea avea loc "în anul 2018, la 100 de ani de la Marea Unire". Ministerul rus de externe a îndemnat autorităţile de la Chişinău să vină cu o reacţie adecvată.

Oficial însă Chişinăul nu a reacţionat la declaraţiile Moscovei şi Bucureştiului. Doar Partidul Socialiştilor şi-a exprimat "profunda indignare", calificînd declaraţiile lui Victor Ponta drept "un nou atentat nevoalat al autorităţilor de peste Prut la suveranitatea statului moldovenesc şi identitatea poporului moldovenesc".

"Declaraţiile lui Ponta sînt o reconfirmare a faptului că toţi politicienii români au un scop comun – nimicirea şi anexarea Moldovei. Unionismul brutal a devenit demult o ideologie oficială a statului românesc", a declarat PSRM, exprimîndu-şi nemulţumirea faţă de "lipsa de reacţie din partea conducerii de vîrf a Moldovei şi a corpului diplomatic al ţării".

Joi, PSRM, în semn de protest faţă de declaraţiile premierului român, a pichetat Guvernul Republicii Moldova şi Ambasada României la Chişinău.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?